За Конституцією Європи, Україна ввійде в ЄС не раніше 2010 року

Четвер, 24 липня 2003, 13:52
Конвент Євросоюзу вніс до проекту Конституції ЄС поправку щодо подальшого розширення. Згідно з нею, Україна отримає можливість закономірно претендувати на повноправне членство в Європейському Союзі.

Про це повідомляє президент Конвенту Валері Жискар д’Естен у листі голові Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Борису Тарасюку. За словами д’Естена, Президія Конвенту конкретно відреагувала на відповідне звернення Комітету, надіслане в березні поточного року.

"Тепер у п. 2 ст. І -1 проекту Конституції ЄС "зазначається: "Союз відкритий для всіх європейських держав, які поважають його цінності та зобов’язуються просувати їх спільно". Ця пропозиція схвально сприйнята членами Конвенту і знайшла відображення в остаточній версії тексту", який "було передано Європейській Раді", - йдеться у листі д'Естена.

У документі також наголошується, що Україна може стати членом ЄС "за умови утвердження верховенства права, забезпечення свободи слова, друку, преси та інших інститутів громадянського суспільства".

Автор листа наголошує, що євроінтеграційний комітет українського парламенту порушив питання "справді про один із фундаментальних принципів, на якому ґрунтується європейська конструкція і який протягом минулих десятиліть застосовувався п’ять раз".

"Гадаю, це відповідає очікуванням як Вас, так і Ваших колег по Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції", - зауважує президент Конвенту у листі до Тарасюка.

Коментуючи це рішення Конвенту, Борис Тарасюк підкреслив, що "у зверненні до Конвенту та його президента наш Комітет висловлював занепокоєння тим, що під впливом політичної кон’юнктури з тексту Конституції могли вилучити положення чинних документів".

"Передусім, ідеться про ст. 49 Амстердамської угоди, яка передбачає право на отримання членства в ЄС усіма європейськими країнами, що виявили бажання приєднатися до Євросоюзу та досягли достатніх для цього критеріїв. Таким чином, врахувавши наші пропозиції, Конвент залишає двері до спільного Європейського дому відчиненими як для України, так і для інших країн континенту", - цитує Тарасюка Інститут Масової Інформації.

Тарасюк також прогнозує, що Конституція ЄС буде прийнята у нинішньому варіанті, й Україна зможе стати членом ЄС у наступному десятилітті – за умови зміни діючого владного режиму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News