Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Львівщина отримала новий комплект силовиків

Четвер, 24 липня 2003, 15:20
Вже минуло більше місяця з того часу, як у Львові відбулася масштабна заміна владної еліти. 4 червня президент звільнив з посади керівника ЛДА Мирона Янківа, доручивши при цьому міністру внутрішніх справ Юрію Смірнову звільнити начальника управління Міністерства внутрішніх справ у Львівській області Василя Рябошапку, а Генеральному прокурору Святославу Піскуну - розглянути питання про доцільність перебування на посаді прокурора Львівської області Богдана Ринажевського.

За неповних п'ять місяців Львівщина отримала повністю оновлений комплект силовиків - явище, гідне уваги. Отже, у середині липня були оголошені імена нового начальника Управління МВС України у Львівській області, начальника Управління ДАІ у Львівській області й прокурора Львівської області. Трохи раніше - у кінці квітня - був призначений новий начальник Західної регіональної митниці, а ще місяцем раніше - у кінці березня - область отримала нового начальника управління СБУ.

Старожилом серед новопризначених львівських силовиків можна вважати начальника управління СБУ у Львівській області генерал-лейтенанта Миколу Гуминського, який був представлений особистому складу УСБУ в області ще 27 березня. Що відрізняє Гуминського від його колег в інших регіонах України? Звання - генерал-лейтенант - і посада. Призначивши на посаду керівника служби безпеки у Львівській області, за Гуминським зберегли посаду заступника голови СБУ. Очевидно, таким жестом збільшили вагу й роль новопризначеного керівника і курування ним обласної структури.

Чому особлива увага зі сторони СБУ приділена саме Львівщині, можемо тільки здогадуватися. Проте, оцінюючи це призначення сьогодні, після того, як минув певний час, складно не помітити, що воно співпало із загостренням боротьби в області між СДПУ(о) і "Нашою Україною".

Боротьба перейшла у відкриту фазу після оприлюднення Сергієм Медведчуком (начальником ДПАУ у Львівській області) інформації про порушення податкового законодавства підприємствами Львівщини, які належать бізнесменам, які підтримують блок "Наша Україна". У відповідь - пікетування обласної податкової "нашоукраїнцями". І пішло-поїхало...

Добре інформовані люди вважають, що керівництво СБУ, володіючи інформацією про загострення політичної ситуації у регіоні, вирішило посилити тут присутність своєї "структури", щоб, у разі необхідності, взяти область під щільний контроль.

Постійна присутність у регіоні заступника Володимира Радченка, передбачають аналітики, виконує функцію стримуючого ефекту: не виключено, що саме представники спецслужб намагаються стримувати львівських збирачів податків. Однак, схоже, що відкрите протистояння з главою президентської адміністрації, очевидно, не входить у плани керівника СБУ, тому дієвого втручання з боку служби безпеки у хід соціально-політичних процесів на просторах області не помітно.

Ситуація обмежується тим, "батьківщина чує, Сім'я знає". Проте, за певних умов "батьківщина" може навіть втрутитися... Але не тепер.

Проте, різке підвищення статусу керівника УСБУ у Львівській області не зашкодило об'єднаним соціал-демократам в їх, боротьбі за ключові посади на Львівщині. Наприклад, у квітні начальника Західної митниці Михайла Іванюка, який попрацював на цьому місці менше місяця (!), терміново перевели у Київ і призначили заступником голови Державної митної служби України.

А ось новим начальником Західної митниці 22 квітня став Тарас Козак, який працював до цього часу першим заступником начальника ДПАУ у Львівській області. Відразу після цього призначення народний депутат України Володимир Яворівський заявив, що кадрові перестановки на митниці є продуманою акцією, наслідком якої може стати контроль із боку СДПУ(о) над західним кордоном України, а результатом - накопичення коштів на вибори завдяки контролю над податковою і митницею.

Наступний крок до оновлення керівництва силових структур на Львівщині був зроблений вже у контексті "великої чистки", що пройшла в області на початку червня. Нагадаємо, що формальним мотивом для звільнення глави обласної державної адміністрації, начальника обласного управління міністерства внутрішніх справ і прокурора Львівської області стали порушення, виявлені у ході перевірки Львівщини Координаційним комітетом по боротьбі з організованою злочинністю при президенті України, який очолює Ольга Колінько.

У ході перевірки було виявлено, що "криміногенна ситуація в області складна, не розкриваються замовні вбивства, порушується законодавство щодо затриманих і обвинувачених" і все це нібито відбувається завдяки бездіяльності вказаних чиновників. Таке формулювання дало підставу багатьом оглядачам зауважити, що якщо вже влада стала настільки принциповою, то слід би поміняти керівників силових структур у всіх областях України, включаючи АР Крим і міста-герої Київ і Севастополь.

Якщо передбачити, що зміни в корпусі силовиків на Львівщині - дійсно справа рук певної політичної сили, що бажає поставити область під свій щільний контроль, то потрібно визнати, що на цей раз їй не вдалося досягти своєї мети. Особи, що прийшли на зміну звільненим керівникам міліції, ДАІ і прокуратури в Львівській області не брали участі у львівській політичній грі. І, що найважливіше, включити їх у львівську тусовку буде надто непросто.

Новий керівник львівської міліції, як і керівник львівської ДАІ, не є вихідцями з Львівщини й призначення на нові посади стали для них серйозним кар'єрним ривком, за який вони цілком і повністю вдячні своєму київському керівництву.

Отже, новий начальник УМВСУ в Львівській області полковник міліції Ігор Адамчук раніше був заступником начальника УМВСУ Івано-Франківської області. А підполковник міліції Сергій Марусич, призначений начальником УДАІ в Львівській області, раніше займав посаду начальника ДАІ Полтави.

Так само, судячи з деяких фактів, людиною без серйозних місцевих прив'язок можна вважати Євгена Блажівського - нового прокурора Львівської області, який 14 липня замінив на цій посаді Богдана Ринажевського.

На відміну від Ігоря Адамчука і Сергія Марусича, Євген Блажівський Львівщину знає дуже добре. Саме тут він почав свою кар'єру в органах прокуратури як слідчий. Потім був прокурором Дрогобицького району (Львівська область), Шевченківського і Личаківського районів у Львові.

Згодом його підвищили до посади прокурора Львова, а потім і до заступника прокурора Львівської області. Останні два роки Євген Блажівський працював прокурором Чернігівської області, а до того працював у Генпрокуратурі на посаді начальника Управління координації державних правоохоронних органів.

Але цікаве не це. Його попередник - Богдан Ринажевський - не залишив область, а за особистим проханням призначений заступником прокурора Львівської області. По суті, маємо двох господарів в одному дворі, і хто з цих двох буде керувати Львівською обласною прокуратурою - це ще питання. Номінально, звичайно, прокурором області є Блажівський - це і в документах записано.

Але той факт, що Генеральний прокурор України Святослав Піскун, навіть незважаючи на рекомендацію президента, не поспішав звільняти Ринажевського з посади прокурора Львівської області, а після всього залишив його на тому ж місці (в географічному сенсі) і майже в одному і тому ж кріслі (у сенсі ієрархічному) - це також дещо означає. Як кажуть, не всі силовики однаково сильні...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування