Російського генерала посадять за хабарі Тимошенко?

Четвер, 24 липня 2003, 18:06
Московський гарнізонний військовий суд засудив колишнього начальника Головного управління військового бюджету й фінансування (ГУВБіФ) Міноборони РФ Георгія Олійника до п'яти років позбавлення волі, визнавши його винним у перевищенні посадових повноважень за ст. 286 ч. 3 Кримінального кодексу Російської Федерації.

Як повідомляє агентство УНІАН з посиланням на NEWSru.com, суд також постановив позбавити Олійника військового звання генерал-полковник, почесного звання "Заслужений економіст" і державних нагород - ордена "За службу Батьківщині" третього ступеня і медалі "За заслуги перед Вітчизною" другого ступеня.

Крім того, за рішенням суду Олійник позбавлений права обіймати державні посади протягом трьох років. Відбувати покарання він буде в колонії загального режиму. Строк покарання Олійнику, за рішенням суду, рахуватиметься з 8 серпня 2002 року.

Військовий суд не задовольнив цивільний позов, заявлений Міноборони до Олійника у рамках кримінального провадження. Міноборони просило стягти з нього 60 млн. 397 тис. доларів США і 344 млн. рублів, проте суд відзначив, що це питання повинне бути вирішене у порядку цивільного судочинства.

За рішенням суду, загальні збитки, спричинені діями колишнього начальника ГУВБіФ, становлять понад 60 млн. доларів США.

Адвокати Олійника заявили про намір оскаржити цей вирок у вищестоящій інстанції.

Як повідомлялося, Головна військова прокуратура звинувачувала Олійника у перевищенні посадових повноважень під час продажу "Воєнбанку" облігацій внутрішньої валютної позики, що належали Міноборони РФ, за заниженою ціною. Своїми діями, вважає слідство, генерал завдав російському військовому відомству збитків на 60 млн. доларів.

Підсудний категорично відкидає пред'явлені йому звинувачення. Він стверджував, що діяв за вказівкою тодішнього міністра оборони Ігоря Родіонова, який прийняв рішення про санацію (фінансове оздоровлення) "Воєнбанку", що опинився після дефолту 1998 року на межі банкрутства.

Сам Родіонов, даючи свідчення в суді, підтвердив, що справді віддавав вказівки про санацію банку, проте, за його словами, "у подробиці не вдавався".

Раніше Олійник уже був засуджений за перевищення посадових повноважень під час перерахування до України 450 млн. доларів у рахунок поставок матеріально-технічних ресурсів для потреб Міноборони РФ. Тоді (у 1996-1998 роках) будматеріали для Міноборони так і не були поставлені у повному обсязі.

Слідство встановило, що 450 млн. доларів були перераховані Головним управлінням військового бюджету і фінансування Міноборони Росії до України на рахунки англійської компанії United Energy International Ltd&, яка нібито має відношення до корпорації "Єдині енергетичні системи України", очолюваної на той час Юлією Тимошенко. Олійник не визнав своєї провини.

Суд визнав, що Олійник перевищив свої повноваження, підписавши першим підписом платіжне доручення про переказ грошей на Україну. Московський гарнізонний суд засудив його до трьох років позбавлення волі, проте згодом строк покарання був скорочений Московським окружним військовим судом до двох років, а до Олійника був застосований акт амністії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування