Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ створюватиме таємний мобільний зв'язок для урядовців та спецслужб

Четвер, 24 липня 2003, 18:25
Служба безпеки України отримала 8,75 млн. доларів США на створення Національної системи конфіденційного зв'язку. "Уряд вирішив витратити такі гроші на створення своєрідної "мобільної вертушки" – спецзв'язку, яким зможуть користуватися тільки "свої", тобто високопоставлені чиновники та спецслужби", повідомляє Львівська газета.

За даними газети, гроші на спецзв'язок уряд отримав від продажу останніх 26% акцій UMC. За цей пакет акцій Кабмін отримав від російської компанії "Мобільні телесистеми" (МТС) 87,5 млн. доларів. 10% від цієї суми отримала СБУ.

10 січня 2002 року парламент ухвалив закон "Про національну систему конфіденційного зв'язку". Ще до того, за часів уряду Пустовойтенка було ухвалено постанову під грифом "не для друку" про створення загальнодержавної системи конфіденційного мобільного радіозв'язку для силових структур та державних чиновників.

"На підставі цього документа державна компанія "Укрспецекспорт" 13 серпня 1999 року уклала контракт на поставку апаратури та розгортання системи з французькою Matra Nortel Communications, яка контролює 35% французького ринку радіозв'язку. Комунікаційне обладнання Matra Nortel Communications використовує французька армія, поліція та військовий флот, а мережі зв'язку працюють у Чехії, Словаччині, Румунії, Швейцарії, Іспанії та деяких інших європейських країнах.

Ця фірма, створена спільно з норвезькою Nortel, належить одній із найбільших фінансово-промислових груп Франції – Lagardere, яка, до речі, у квітні того ж 1999 року підписала з урядом України контракт на інвестування 120 млн. доларів США в модернізацію спецзв'язку уряду, органів державної безпеки та міліції України та деяких інших службових комунікацій. Фінансування робіт із модернізації систем зв'язку та розгортання таємної мобільної мережі повинна була здійснюватися за рахунок чинної тоді державної французької кредитної лінії, а також через позику французького ж банку Credit Agricole Indosuez", пише Львівська газета.

"Про плани уряду дізналися депутати Верховної Ради, і за день до набрання контрактом законної сили парламент ухвалив спеціальну постанову, якою зобов'язав уряд скасувати всі свої нормативні документи щодо "таємних мобілок" та зупинити реалізацію контракту з Matra Nortel як такого, що загрожує національній безпеці. На думку депутатів, використання іноземних криптозасобів та апаратури порушує вимоги Закону "Про державну таємницю", а сам контракт було укладено всупереч Конституції".

Газеті не вдалося отримати коментарі представників СБУ у Львові й у Києві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування