Молдовани з автоматами захопили частину української землі

П'ятниця, 25 липня 2003, 11:31
Молдавські прикордонники, озброєні автоматами, на чолі з трьома офіцерами, погрожуючи застосуванням зброї захопили буферний гідровузол ВАТ "Дністровська ГАЕС". Після цього молдовани виставили там свою охорону.

Інцидент стався декілька днів тому, повідомив місцевій пресі технічний директор ВАТ "Дністровська гідроакумулююча електростанція" Ярослав Вавженчук.

Буферний гідровузол "Дністровської ГАЕС" розташований у територіальній зоні міста Новодністровськ Чернівецької області.

За словами техдиректора, молдавські прикордонники без будь-яких попереджень вторглися на територію буферного гідровузла української гідроелектростанції зі сторони своїх постів "Кизлів" та "Неславча". Буферний гідровузол розташований посередині річки Дністер на кордоні з Молдовою.

Вавженчук причиною вторгнення вважає відсутність демаркації державного кордону України з Молдовою, що і стало причиною захоплення гідровузла, який молдавани вважають таким, що знаходиться на їхній території.

Крім цього, за словами Вавженчука, молдавська сторона виставила умови, що "демаркація державного кордону має йти по фарватеру ріки, а отже, частина гідровузла повинна належати Молдові".

Один із керівників Дністровської ГАЕС повідомив також місцевій газеті "Буковина", що молдавські прикордонники вже кілька днів поспіль супроводжують українських працівників станції до своїх робочих місць "неначе заарештованих".

Вавженчук повідомив, що про інцидент одразу було повідомлено керівництво СБУ, Міненерго, МЗС, губернаторів Вінницької та Чернівецької областей, однак чіткої реакції досі не надійшло.

Водночас, як заявив на прес-конференції прокурор Чернівецької області Олександр Галкін, цим питанням впритул зайнялась Служба безпеки України.

Він не виключив, що незабаром за фактами цього розслідування "певні матеріали" можуть бути передані до українських правоохоронних органів, повідомляє УНІАН.

Акціонерне товариство "Дністровська ГАЕС" було створено 1999 року з метою добудовування Дністровської ГЕС-2 та Дністровської гідроакумулюючої станції.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...