Путін не примушує Україну вступати до союзу з Росією, Білорусією і Казахстаном

П'ятниця, 25 липня 2003, 14:08
Президент Росії Володимир Путін заявив, що економічні інтеграційні процеси в рамках СНД повинні йти виключно на добровільній основі.

"Це повинно відбуватися виключно добровільно відповідно до принципу суверенітету і при розумінні повної і абсолютної вигоди для себе рішень, які приймаються", - заявив Путін на зустрічі з Групою високого рівня по створенню Єдиного економічного простору РФ, Білорусії, Казахстану і України.

"Все, що ми робимо (зі створення ЄЕП), не повинно досягатися за рахунок кого б то не було, це повинно досягатися за рахунок узгоджень позицій і внаслідок компромісу".

Путін висловив надію на те, що чотири держави "досягнуть поставленої мети і створять Єдиний економічний простір, який дозволить їм на більш вигідних, кращих умовах інтегруватися в світову економіку".

Президент РФ визнав, що робота зі створення єдиного економічного простору Росії, Білорусії, Казахстану і України "йде інтенсивно, але непросто".

"Багато дискусій, важко узгоджуються позиції з політичних і адміністративних питань. Але будь-який ваш рух уперед - це буде вже дуже позитивний крок для розвитку економік наших країн", - зазначив він.

"Як показав хід дискусії, (у країн "четвірки") є гострі розбіжності в підходах, - відзначив Путін. - Але якими б не були глибокими ці протиріччя, як би важко не було рухатися до ЄЕП, об'єктивні процеси, пов'язані з глобалізацією, виведуть нас на цей шлях".

З його слів, "питання в тому, як ми зможемо реагувати на ці процеси і наскільки зможемо подолати амбіції і рудименти минулого".

Він підкреслив, що від роботи зі створення ЄЕП "залежить інтеграція, розвиток економік не тільки держав "четвірки", але і фактично всіх країн СНД".

"Економіки всіх наших країн близько пов'язані і перебувають в залежності один від одного. Успіх кожної держави благотворно відбивається на сусідові, а будь-який промах, невдалий жест і необережний крок ведуть до проблем у всіх наших державах", - підкреслив Путін.

"Звичайно, нам всім хотілося б, щоб рух до ЄЕП був більш інтенсивним і були б позначені конкретні терміни завершення цього процесу", - сказав президент.

У зв'язку з цим Путін висловив надію, що учасники Групи зі створення ЄЕП "змогли б переконати керівництво своїх країн в необхідності постановки конкретних термінів і параметрів (завершення створення ЄЕП)".

"Це було б чудово", - відзначив Путін.

Шосте засідання Групи високого рівня з формування єдиного економічного простору Росії, Білорусії, України і Казахстану відкрилося 25 липня в Москві.

У ньому беруть участь віце-прем'єри чотирьох держав: Віктор Христенко (РФ), Андрій Кобяков (Білорусія), Микола Азаров (Україна) і Сауат Мінбаєв (Казахстан).

На його відкритті було оголошено, що експерти вже підготували аналіз економічних наслідків створення ЄЕП. Зараз він обговорюється в секретаріаті Групи високого рівня і до 5 серпня буде представлений всім сторонам - учасникам угоди.

***

Віце-прем'єр РФ Віктор Христенко заявив, що до саміту СНД у вересні в Ялті експерти завершать роботу над документами, пов'язаними з формуванням ЄЕП.

"Великий обсяг різних думок, підходів і розбіжностей залишається. Але загальна конструкція створення ЄЕП на сьогоднішній день для нас всіх виглядає однаково", - сказав Христенко на зустрічі з Путіним.

При цьому, як підкреслив віце-прем'єр, експерти "погодилися визнати можливість використання принципу різнорівневої і різношвидкісної інтеграції в рамках ЄЕП".

***

У той же час представник України перший віце-прем'єр Микола Азаров ще до початку зустрічі повідомив, що "не йдеться про жодні особливі умови [Угоди про створення ЄЕП] для України".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News