Росія, Україна, Білорусія і Казахстан об'єднаються через 5-7 років

П'ятниця, 25 липня 2003, 18:39
За прогнозом віце-прем'єра РФ Віктора Христенка, єдиний економічний простір Росії, Білорусії, України й Казахстану може бути створений через п'ять-сім років.

Чергове засідання групи високого рівня "четвірки" відбулося в п'ятницю в Москві.

Відповідаючи на питання журналістів в перерві зустрічі, Христенко зазначив, що різнорівневий і різношвидкісний характер економічної інтеграції між цими чотирма країнами "не повинен викликати жодної зайвої настороженості".

"Найпросунітіше об'єднання - Євросоюз - також демонструвало різнорівневу й різношвидкісну інтеграцію", - сказав Христенко.

"Навіть сьогодні, коли в ЄС - 15 держав, тільки 12 знаходяться в зоні євро", - нагадав Христенко, назвавши поступовий характер об'єднання практикою життя.

У свою чергу віце-прем'єр Казахстану Сауат Мінбаєв пояснив, що різна швидкість приєднання до Угоди про єдиний економічний простір пояснюється необхідністю уніфікувати законодавства країн-учасниць.

"Ідеться про процес, який, наприклад, в Євросоюзі займав багато років", - нагадав зі свого боку віце-прем'єр України Микола Азаров.

"Дуже важко уявити, що парламенти ратифікують всі документи в один день", - додав він.

Насамкінець, віце-прем'єр Білорусії Андрій Кобяков зауважив, що з підписанням Угоди про єдиний економічний простір з'явиться механізм створення цього простору.

Угоду, зі слів Христенка, планується підготувати до середини вересня. До цього, повідомив віце-прем'єр, починаючи з 4 серпня у Києві будуть працювати експерти групи високого рівня, а самій групі доведеться зустрітися ще раз або два.

Наступне її засідання відбудеться 15 серпня в Казахстані, де, як відзначив Христенко, буде зроблений вирішальний крок в оформленні всіх необхідних документів.

Ініціатори створення єдиного економічного простору Росії, Білорусії, України і Казахстану не ставлять за мету підмінити в такий спосіб СНД, підкреслив також віце-прем'єр РФ Христенко.

"У нас не стоїть задачі покрити або замінити той або інший формат, який існує в СНД", - сказав він.

Навпаки, за словами Христенка, задача нового економічного об'єднання - "дуже чітко прорисувати перспективи інтеграції на просторі СНД".

"Завершення роботи над проектом концепції Угоди про єдиний простір дасть усі підстави презентувати документ для всіх країн СНД", - вважає віце-прем'єр.

Він не виключив, що економічна інтеграція вимагатиме від її учасників певних поступок.

"У таких процесах сторонам завжди доводиться чимось поступатися", - сказав він, нагадавши, що нове об'єднання будується на основі абсолютної добровільності, а також урахування як своїх інтересів, так й інтересів партнерів.

"Головна задача – не намагатися вирішити своє питання за рахунок партнера, а за рахунок своїх витрат збільшити потенціал кожного з нас. Не можна говорити, що в цьому діалозі стоїть мета як у комерційних переговорах переграти когось – це не той жанр", - підкреслив віце-прем'єр.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Путін не примушує Україну вступати до союзу з Росією, Білорусією й Казахстаном

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування