Зленко "наїхав" на Молдову за захоплення території України

Субота, 26 липня 2003, 21:30
Міністр закордонних справ Анатолій Зленко заявляє, що нез'ясована до кінця інформація, яка надходить з буферної зони Дністровської гідроакумулюючої електростанції у Вінницькій області, в жодному випадку не повинна привести до непорозумінь і зашкодити україно-молдавським відносинам.

Про це говориться у поширеному в суботу прес-службою МЗС коментарі Зленка з приводу інциденту на Дністровській ГАЕС.

"Ми з повагою ставимося до суверенного права молдавської сторони встановлювати прикордонні пости на своїй території, однак це повиннео відбуватися з урахуванням існуючої україно-молдавської договірно-правової бази, у тому числі в сфері прикордонного співробітництва", - заявив Зленко.

"Для нас є абсолютно неприпустимими будь-які недружні односторонні дії, які тією чи іншою мірою торкаються економічних інтересів України", - підкреслив він.

Зленко додав, що проблеми із сусідніми державами, навіть якщо вони мають господарський характер, повинні вирішуватися шляхом переговорів, у дусі партнерства і добросусідства.

У цьому зв'язку міністр доручив терміново направити експертів МЗС у район Дністровської ГАЕС для докладного вивчення ситуації на місці, а також "гостро поставити це питання" на спільному засіданні україно-молдавської комісії з демаркації, яке пройде 28-30 липня в Молдові.

"Сподіваюся, що молдавська сторона зробить висновки з цієї ситуації й у майбутньому буде конструктивно співробітничати з Україною з усіх питань, у тому числі тих, які стосуються прикордонного співробітництва", - відзначив Зленко.

Як повідомлялося, за інформацією керівництва ГАЕС, 17 липня без офіційного попередження підрозділ молдавських прикордонників з 11 чоловік без будь-якого дозволу проводив земляні роботи на території ГЕС-2, що є структурним підрозділом ВАТ "Дністровська ГАЕС". Молдавські прикордонники провели земляні роботи на підземних комунікаціях станції - із силовими і контрольними кабелями.

У Державному комітеті з охорони державного кордону України не зв'язують цей інцидент із порушенням держкордону, оскільки частина згаданої ГАЕС дійсно лежить на території Молдавії.

Вища Рада безпеки Молдавії спростував заяви українських енергетиків про те, що молдавські прикордонники нібито захопили спорудження ГЕС-2, що належить Україні.

"Установлення посту молдавських прикордонників поруч зі спорудами Дністровської ГЕС-2 є нічим іншим, як установленням прикордонного посту на своїй території", - заявив журналістам секретар Вищого Радбезу Молдавії Валерій Горбуля.

Він підкреслив, що це робиться в чіткій відповідності з молдавсько-українським договором про делімітацію і демаркацію кордону.

Як повідомило обізнане джерело, у даний час доступ українського персоналу гідровузла до технологічного устаткування, яке перебуває за межами охоронюваної зони, здійснюється з дозволу молдавських прикордонників.

Джерело нагадало, що "територія, на якій розміщена частина гідровузла, належить Молдові, і відповідним актом на право володіння землею від 1982 року відведена під будівництво цієї споруди, яка у даний час експлуатується українськими енергетиками".

У той же час, за його словами, молдавські прикордонники, встановлюючи 17 липня прикордонний пост "Грибок", діяли без попередження і не погодили свої дії з українською стороною.

Джерело також повідомило, що протягом поточного року з ініціативи української сторони двічі проводилися відповідні українсько-молдавські консультації, у ході яких обговорювалися питання подальшої експлуатації гідровузла.

"Цю частину землі молдавани готові передати Україні", - відзначив він, додавши, що замість молдавська сторона розраховує на пільгові постачання електроенергії.

Площа земельної ділянки, на якому розташований гідровузол, складає близько 15 га.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Молдова законно захопила українське підприємство

Молдовани з автоматами захопили частину української території


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...