Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кінах радить Кучмі і Януковичу бути "обережнішими" з реверсом "Одеса-Броди"

Понеділок, 28 липня 2003, 12:02
Президент Українського союзу промисловців і підприємців, екс-прем'єр Анатолій Кінах вважає, що нафтопровід Одеса-Броди повинен експлуатуватися в прямому напрямку.

"Основний напрямок нафтопроводу Одесса-Броди-Гданьск повинен транспортувати каспійську нафту в Європу. І мене дуже дивує ця кампанія, яка сьогодні йде навколо проблеми реверса. Це дуже знижує ліквідність проекту", - заявив Кінах у неділю в інтерв'ю програмі "Діловий світ. Тиждень" на Першому національному телеканалі.

В зв'язку з цим він додав: "Я б порадив і нашим державним чиновникам, і політикам бути дуже обережним у висновках, коли вони говорять на цю тему, бо це питання загальнодержавного стратегічного значення для України".

"Реверс має право на життя тільки в тому випадку, коли він розглядається як тимчасовий варіант використання першої черги нафтопроводу, для того, щоб отримати високий економічний і фінансовий ефект. Підкреслюю, тимчасовий варіант", - відзначив президент УСПП.

Кінах також вважає, що "у міру нарощування обсягів транзиту сирої нафти в напрямку Європи реверс повинний знижуватися", переставши з часом бути актуальним.

"Це повинно бути дуже скоординованою політикою між Україною і Росією, безумовно, разом з європейськими державами", - особливо відзначив президент УСПП.

Він додав: "Україна повинна чітко і жорстко заявити свою позицію: цей проект - стратегічний для нас, і ми розглядаємо головний напрямок у Європейський Союз, у Європу. Для цієї мети і будувався цей нафтопровід".

Як повідомлялося, уряд відклав остаточне рішення щодо використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсном режимі, вирішивши залучити на тендері незалежного експерта в цій області, як це раніше було зроблено для оцінки роботи нафтопроводу в прямому напрямку.

Президент Леонід Кучма заявив, що рішення про транспортування каспійської нафти в Європу або реверсного використання нафтопроводу повинен приймати уряд.

ВАТ "Укртранснафта", що володіє нафтотранспортними потужностями в Україні, повідомило, що в результаті переговорів з постачальниками каспійської нафти і її споживачами у країнах Європи має пакет пропозицій, що створюють умови для початку прокачування нафти в європейському напрямку до кінця цього року або на початку 2004-го.

У травні 2002 року була здана в експлуатацію перша черга нафтотранспортної системи Одеса-Броди. Її пропускна здатність складає 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. куб. м.

Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік з резервуарним парком 600 тис. куб. м.

Європейська Комісія виділила грант у розмірі 2 млн. євро на технічну підтримку добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Полоцька.

За використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсном напрямку виступає Росія.

У минулу п'ятницю в Ялті голова російського уряду Михайло Касьянов заявив, що угода про транзит російської нафти по території України може бути підписана після того, як буде вирішене питання транзиту російської нафти по нафтопроводу Броди-Одеса.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування