Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лідера комуністів хотіли вбити прямо в парламенті?

Понеділок, 28 липня 2003, 13:10
Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко заявляє, що останній раз бачився з президентом країни Леонідом Кучмою під час "зустрічі з лідерами всіх парламентських фракцій, коли обговорювалося питання про політичну реформу".

Заперечуючи можливість ведення сепаратних переговорів із президентом, Симоненко в інтерв'ю "Київському телеграфу" відзначив, що "в індивідуальному режимі ми вже давно не спілкувалися".

"Тим більше що після однієї з таких бесід мені навіть загрожували фізичною розправою - прямо в парламенті", зазначив Симоненко і додав, що причиною стало те, що він "жорстко пояснив президенту, хто чого вартий".

Також лідер комуністів вважає, що намір Кучми відкликати свій проект політичної реформи з Конституційного суду "можна розцінювати подвійно".

"З одного боку, глава держави визнає власну слабкість, з іншого боку - намір забрати з КС свій варіант може означати, що в нього вже є реальна кандидатура спадкоємця. І під цього "змінника" Леонід Кучма знімає свої пропозиції про конституційне реформування", - висловив думку Симоненко.

Він також вважає, що "можливий" сценарій, за яким Кучма винесе на референдум новий варіант Конституції. "Але є нюанс: відповідно до закону про вибори президента виборча кампанія повинна стартувати в травні 2004 року".

"Тому для того щоб почати інтригу з референдумом, уже зараз необхідно підключати до цього питання парламент. Поза Верховною Радою вирішити дану проблему нереально", - вважає глава фракції комуністів.

Симоненко також звернув увагу на те, що "динаміка змін в умовах поглиблення політичної кризи здатна привести до непередбачених наслідків". На його думку, проведення Конституційної асамблеї – "це не правовий крок, оскільки в нас немає парламентської кризи, що могла би служити підставою для виходу на "суспільний" рівень".

Разом з тим, лідер КПУ відзначив, що "криза, необхідна для проведення наради з народом, якщо адміністрація президента навіть буде його розкручувати, можлива не раніше грудня-січня. Виходить, за даною технологією, організація референдуму можлива не раніше квітня-2004. Але і це буде надзвичайно складно зробити в умовах конфронтації основних політичних сил".

Відповідаючи на питання про можливості реалізації в Україні російського варіанту, Симоненко відповів, що в цьому випадку "варто враховувати високий рівень дискредитації України на світовій арені. Навіть якщо тільки буде висловлене подібне припущення, то рівень нашої міжнародної і політичної ізоляції стане ще вищим. Тому подібна схема буде негативно сприйнята на Заході".

Лідер КПУ також повідомив, що на минулому тижні мав "зустріч у Кремлі", "де обговорювалися внутрішньополітична ситуація в Україні і перспективи поліпшення наших міждержавних відносин". "Російських політиків дуже непокоїть непрозорість і заплутаність нинішньої ситуації в Україні", - відзначив Симоненко.

На думку лідера КПУ, Кучма "так і не зробив належних висновків щодо кадрової політики".

"Перестановки на рівні адміністрації не грають принципової ролі. Навіть якщо замість Медведчука глава держави захоче запропонувати іншу особу, йому просто не дадуть цього зробити. Тому варіанти нового кадрового пасьянсу варто вже розглядати не як волю президента, а як політичні торги", - відзначив Симоненко.

Від також вважає, що "якщо глава АП зміниться, то будуть говорити: "Одна з політичних сил змусила Кучму зробити кадрову рокіровку".

На думку Симоненка, "претендувати на вищу посаду буде не менше 12 кандидатів". "Умовно їх можна розділити на дві групи: основні гравці і так звана "подтанцовка", задача якої — відбирати голоси у фаворитів", - вважає лідер КПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування