Через реформи Кучми Україна втратила 70 мільйонів доларів

Вівторок, 29 липня 2003, 11:55
Під час розгляду законопроекту щодо зовнішньої допомоги США на 2004 рік не була підтримана пропозиція конгресмена Мерсі Каптур про встановлення мінімальної суми для України розміром 90 мільйонів доларів.

Як повідомляє радіо Свобода, на цьому тижні Палата Представників США ухвалила законопроект щодо зовнішньої допомоги на 2004 рік.

Хоча остаточна сума допомоги Україні невідома, однак уже зрозуміло, що вона буде найнижчою за останні роки, зазначає "Свобода". За останні п'ять років обсяг фінансової допомоги США для України скорочений з 225 мільйонів доларів до 155 мільйонів.

На думку Ореста Дейчаківського, представника ліберально-прогресивної діаспори, колишнього президента вашингтонської професійної спілки українців-американців, цього року більша частина фінансування буде спрямована на підтримку недержавного сектора.

Разом з тим, як зазначив Дейчаківський, у стінах Конгресу існує певне невдоволення темпами політичних та економічних реформ в Україні та ефективністю вкладених в Україну коштів.

Згідно з процедурними нормами, свій варіант законопроекту повинен ухвалити й американський Сенат. Поки що він запропонував для пост-радянських країн на 20 мільйонів доларів більше допомоги, ніж Палата Представників. Для України чітко визначеною є лише сума у 20 мільйонів доларів для проектів, пов”язаних із безпекою ядерних реакторів та шахтарських копалень.

Разом з тим у законопроекті Сенату зазначається про стурбованість американських законодавців з приводу політичного розвитку України та погіршення її інвестиційного клімату в останній рік у зв”язку із відсутністю прозорості та справедливості вирішення ділових конфліктів.

Остаточне ухвалення закону про зовнішню допомогу на наступний рік відбудеться восени, під час узгоджувального засідання обох палат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування