Омельченко обіцяє прибрати Кучму, как замовника вбивства Гонгадзе

Вівторок, 29 липня 2003, 15:25
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з розслідування обставин вбивств журналістів Георгія Гонгадзе й Ігоря Александрова, замаху на життя народного депутата Олександра Єльяшкевича й інших злочинів, скоєних державними діячами, запропонує парламенту на наступній сесії включити у порядок денний питання про початок процедури імпічменту президенту Леоніду Кучмі.

Про це у вівторок на прес-конференції у Сімферополі повідомив голова комісії Григорій Омельченко, зазначивши, що комісією вже підготовлені матеріали для початку процедури імпічменту президенту.

Щоб включити це питання у порядок денний, слід набрати 226 голосів, після чого повинна бути створена спеціальна слідча комісія з розслідування "дій президента", які, на думку депутата, "мають ознаки злочину". Омельченко нагадав, що слідча комісія направила матеріали своїх розслідувань до Генеральної прокуратури.

Згідно з цими матеріалами, комісія встановила, що організаторами викрадення Гонгадзе є 4 державних діяча України: "президент Леонід Кучма, колишній глава адміністрації президента, нині голова Верховної Ради Володимир Литвин, колишній міністр внутрішніх справ, нині голова Державної податкової адміністрації Юрій Кравченко, колишній голова Служби безпеки, нині народний депутат Леонід Деркач".

Зі слів Омельченка, комісія кваліфікувала дії цих чотирьох вищих посадових осіб країни як організацію викрадення Георгія Гонгадзе, що призвело до тяжких наслідків.

В їх діях є ознаки злочину, передбаченого частиною 3 статті 146 Кримінального кодексу (викрадення людини).

Зі слів депутата, "комісія ухвалила одноголосне рішення, щоб Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти цих посадових осіб за ознаками даної статті Кримінального кодексу".

Всі матеріали і докази були направлені комісією до Генпрокуратури, але замість того, щоб протягом 10 днів ухвалити рішення про порушення чи про відмову у порушенні криімнальної справи, генпрокурор Святослав Піскун не ухвалив жодного рішення, хоча минуло вже більше півроку, підкреслив Омельченко.

Омельченко також розповів про другий висновок слідчої комісії - про те, що безпосередніми виконавцями викрадення і вбивства Гонгадзе є так званий спеціальний підрозділ міліції, який підпорядковувався безпосередньо колишньому міністру внутрішніх справ Юрію Кравченку, що у пресі отримало назву "Орли Кравченка".

Крім того, зі слів Омельченка, комісія встановила, що організаторами замаху і побиття народного депутата Олександра Єльяшкевича є дві особи - Кучма і Деркач.

Також зі слів Омельченка, у вересні-жовтні у Криму буде працювати парламентський комітет по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю. Тут відбудеться його виїзне засідання.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування