Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Губернаторські чистки: Людмила Миколаївна більше не врятує

Середа, 30 липня 2003, 20:25
За два останні дні Україна отримала чотирьох нових губернаторів. Свіжі кадрові ходи змінюють політичну карту держави, адже "губернатора можна порівняти з президентом області"

Таке визначення в інтерв'ю "Українській правді" дав політолог Володимир Полохало. "Те, що інститут президентства є в Україні стрижнем політичної системи, визначає реальний статус губернаторів. І тому боротьба за ці посади є надзвичайно важливими для конкуруючих політичних еліт", - додав він.

Дніпропетровщина

Найінтригуючою стала перестановка у рідній для Кучми, наповненій стратегічними підприємствами Дніпропетровській області. Микола Швець був губернатором з квітня 1999 року. Зараз на його місце прийшов міністр Кабінету міністрів Володимир Яцуба.

Щоб розібратися у цій ситуації, треба розділити її на дві складові. Прибрати Швеця з губернатора хотів Янукович. Але так само він хотів і виставити з Кабміну Яцубу. Цих двох людей він не контролював. І зараз йому це вдалося.

За словами вихідця з Дніпропетровщини, опозиціонера Олександра Турчинова, Швець на посаді губернатора намагався догодити всім пропрезидентським:

"Хоча він розписав усі великі підприємства області між усіма олігархічними групами, але останнім часом він був у тісному контакті з групою "Приватбанку". І не можна виключати, що окрім донецьких, до його зняття доклав руки Пінчук, який відійшов від "Привату".

"Довгий час патронат над Швецем здійснювала Людмила Миколаївна Кучма. І, мабуть, зараз її заступництво не допомогло", - зазначив Турчинов.

У Януковича був свій претендент на Дніпропетровського губернатора – Юрій Самойленко, начальник управління СБУ в Донецькій області. "Але навряд чи прем'єр міг розраховувати протягнути донецьку людину на цю посаду", - вважає Турчинов.

Змінивши Швеця на Яцубу, Кучма розв'язав один з вузлів протистояння всередині влади. "У Яцуби був певний конфлікт із людьми в Кабінеті міністрів. І щоб його не загострювати, але щоб і тримати Яцубу поруч себе, в резерві, Кучма поставив Яцубу на іншу відповідальну дільницю", - вважає політолог Кость Бондаренко.

З ким був конфлікт у Яцуби, великого секрету немає – це прем'єр Янукович.

"Яцуба є людиною Кучми. Яцуба був першим секретарем міськкому КПУ в Дніпропетровську – в той час, коли Кучма був директором "Південмашу". А зараз Яцуба був вухами і очами Кучми в уряді Януковича", - додав Турчинов.

Після перестановок "Швець-Яцуба" виглядає, що Янукович домігся локальної перемоги. Залишилося питання, хто стане новим міністром Кабінету міністрів.

Запорізька область

Новий губернатор Запорізької області – Володимир Березовський. До цього він два скликання поспіль, з 1998 очолював Запорізьку обласну раду.

Кость Бондаренко вважає призначення Березовського "дивним", оскільки "він не належить до жодного клану і є близьким до колишнього губернатора Карташова".

"Він людина, яка шкоди нікому не зробила. І на даному етапі він всіх задовольнив", - зазначив у коментарі УП виходець із Запоріжжя, депутат з "Нашої України" Сергій Соболєв.

"Питання, наскільки він зможе бути самостійним? Самостійним не від впливів президента, бо це неможливо, а від впливу Карташова. Від цього і буде залежати, чи зможе він працювати на інтереси всього регіону, а не одного клану, представленого власниками "Запоріжсталі" й "Індустріалбанку", - додав Соболєв.

Сам Карташов, як відомо, влітку 2003 за активної підтримки СДПУ(О) був обраний мером Запоріжжя і, за законом, не міг суміщати цю посаду з губернаторством. А за півроку перед цим Карташову було винесено попередження про незадовільну ситуацію в очолюваній ним області.

Полтавщина

Не треба довго думати, хто переміг від призначення Олександра Удовиченка губернатором. Це група "Приват" – попередньою посадою новобранця було керівництво офісом однойменного банку в області.

За словами Костя Бондаренка, "Полтавщина є ключем до Лівобережної України, і останнім часом відбувалася боротьба між різними силами за призначення нового губернатора".

Глава полтавської організації Народного Руху, нардеп Микола Кульчинський вважає Удовиченка "достатньо інтелігентним і розумним чоловіком". І тому сподівається, що "він зможе бути більш-менш самостійним від колишнього мера Полтави Анатолія Кукоби" (сам Кукоба зараз є нардепом з фракції "ПППУ-Трудова України", але вплив у регіоні не втратив).

Загалом Кульчинський остерігався, що позиції Кукоби ще більше підсиляться – новим губернатором міг стати кум Кукоби, глава райадміністрації у Полтаві Василя Степенко.

Нового ж губернатора рухівець знає ще з часів СРСР. "Удовиченко був секретарем обкому комсомолу. У нас було жорстке протистояння під час оксамитової революції. Але до реакційних партфункціонерів Удовиченко не належав. Рівень у нього вищий. І він – зовсім інше покоління".

Звільненого губернатора Євгена Томина Кульчинський вважає "заручником ситуації": він є членом Аграрної партії, а боротьбу за область вели більш потужні сили.

"Томин був відкритою фігурою, ішов на співпрацю з різними силами, не робив реакційних кроків: "Наша Україна" на виборах мала на Полтавщині 20,5%… А зараз ситуацію в АПК використали, щоб його зняти. Селяни ж про нього добре відгукуються. І все, що міг, він робив".

Чернівецька область

Призначення губернатором Михайла Романіва Кость Бондаренко вважає поверненням до області старих кадрів, "які допомогли Кучмі в його становленні під час першого строку президента".

Романів у 1992-1996 працював заступником голови спочатку обладміністрації, потім облради, потім знову обладміністрації. Вже після цього він був переведений у Київ до Міністерства фінансів.

На думку Костя Бондаренка, новий губернатор "намагатиметься зберігати нейтралітет". Він називає Романіва "людиною Івана Гнатишина, першого губернатора Чернівецької області". Останні три роки Гнатишин працював послом у Молдові. Однак зараз його термін закінчився, і, вважає політолог, "він теж без посади не залишиться".

Далі буде?

Володимир Полохало прогнозує подальші зміни губернаторів. "Ми бачимо сьогодні повне злиття інтересів регіональної бюрократії і фінансово-промислових груп, які володіють 90% ключових посад в державі. І тому, якщо губернатор хоче бути самодостатнім і самостійним, то він втрачає свої політичні ресурси.

Чому відпала потреба у вільних економічних зонах? Це вже не потрібно, тому що клан, який має свого губернатора, він володіє вільною економічною зоною, якою є вся область. У нас сьогодні 27 вільних економічних зон.

Губернатор – це сьогодні абсолютно безособистісна, неперсоніфікована, віртуальна фігура, яка не може користуватися своїми повноваженнями, набирати вагу. Це надзвичайно залежна фігура, і вона залежить від конфронтації керівних політичних фігур.

Губернатор, який робить вибір на користь одного клану, він одночасно стає ворогом двох інших кланів.

Губернатор, звичайно, хотів би орієнтуватися на державну політику, на президента, або на Кабмін. Але він є абсолютно залежний від колізій, у нього практично вибору немає. Наліво підеш – голову втратиш, направо – коня".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...