Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Україна разом з Польщею дотягнуть "Одеса-Броди" до Плоцька

Четвер, 31 липня 2003, 10:55
Україна і Польща підписали меморандум про створення спільного україно-польського підприємства з питань реалізації проекту нафтопроводу "Броди-Плоцьк".

Документ підписали в четвер у Донецьку від України спеціальний уповноважений з питань Євразійського нафтотранспортного коридора, голова правління компанії "Укртранснафта" Олександр Тодійчук і голова правління АТ підприємства з експлуатації нафтопроводів "Дружба" ("PERN Przyjazn") Станіслав Якубовський у присутності прем'єр-міністра Віктора Януковича і голови Ради міністрів Польщі Лешека Міллера.

Меморандум фіксує намір "Укртранснафти" і польської компанії "PERN Przyjazn" створити СП для будівництва цього нафтопроводу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Представники компанії "Укртранснафта" також розраховують на початок будівництва трубопровода від українського міста Броди до польського Плоцьку не пізніше наступного року.

Олександр Тодійчук, керівник компанії "Укртранснафта", повідомляє, що будівництво відрізка трубопроводу, за допомогою якого нафта буде постачатися з України у Польщу і далі на захід Європи, буде тривати від двох до трьох років, повідомляє Українська служба BBC.

Як повідомлялося, проект щодо продовження українського нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського Плоцька отримав політичну підтримку урядів України і Польщі, Європейської комісії, а також комерційну підтримку у вигляді бізнес-плану, який підтверджує наявність ринків збуту нафти, яка буде надходити по ньому в Європу.

У кінці травня Україна, Польща і Європейський Союз підписали декларацію, якою підтримали проект транзиту каспійської нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" і його добудування до Плоцька.

За оцінками "Укртранснафти", довжина "Броди-Плоцк" може становити близько 500 км, потужність 25 млн. тонн нафти у рік, вартість близько 450 млн. євро.

"Укртранснафта" закінчила будівництво "Одеса-Броди" потужністю 9 млн. тонн в рік і довжиною 674 км у кінці 2001 року, але поки не змогла залучити нафтові компанії до транзиту нафти.

У травні 2002 року була здана в експлуатацію перша черга нафтотранспортної системи Одеса - Броди. Її пропускна спроможність - 9-14,5 млн. тонн нафти у рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн в рік з резервуарний парком 600 тис. кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування