У Кучми не буде особливого статусу в Єдиному просторі з Лукашенком, Назарбаєвим і Путіним

Понеділок, 11 серпня 2003, 10:46
Експерти України, Росії, Казахстану і Білорусії у понеділок у ході засідання у Києві затвердять тексти концепції, угоди і плану дій, що стануть основою для створення Єдиного економічного простору чотирьох країн.

Як повідомив агентству РІА "Новини" прес-секретар першого віце-прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко, затверджені тексти трьох документів будуть представлені на засіданні Групи високого рівня, що відбудеться 15-16 серпня в Астані.

Там буде прийнято рішення про доцільність направлення затверджених проектів основних документів на розгляд президентів чотирьох країн.

На думку першого віце-прем'єр-міністра України Миколи Азарова, на наступному засіданні ГВР необхідно узгодити інтереси всіх зацікавлених сторін.

Першим кроком необхідно ввести мораторій на різні обмеження і вилучення у торгівлі країнами, тобто створити зону вільної торгівлі, вважає Азаров. При цьому, ні про які особливі умови для України мови не йде, підкреслив він.

Разом з тим, у минулу п'ятницю президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що зв'язує основні складності зі створенням ЄЕП з особливою позицією України. За його словами, Україна готова піти на створення зони вільної торгівлі, але не хоче йти у напрямку єдиного економічного простору, що просунуло б стосунки на більш високий рівень.

23 лютого 2003 року президенти чотирьох країн заявили про намір створити ЄЕП до вересня поточного року. Сторони мають намір підготувати до вересня угоду про формування ЄЕП, узгоджену економічну політику з ряду напрямків, гармонізацію відповідного законодавства і створення єдиної регулюючої міждержавної незалежної комісії з торгівлі і тарифів. У результаті сторони мають намір створити Організацію регіональної інтеграції.

Відповідно до розробленого плану, ЄЕП буде створено в три етапи. На першому етапі планується створення єдиної тарифної системи на всій території Росії, України, Казахстану й Білорусії. На другому - створення єдиного митного союзу, де будуть діяти єдині тарифи. На останньому етапі передбачається збалансування фінансових систем із можливістю запровадження обіг на території учасників ЄЕП єдиної валюти.

Створення економічного об'єднання України, Росії, Білорусії й Казахстану 22 травня підтримала Верховна Рада України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...