Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд обурується, що і зараз зернотрейдери мають 200% прибутку

Понеділок, 11 серпня 2003, 14:06
Найбільші торгівці збіжжям подають суперечливу інформацію щодо імпорту зерна для задоволення попиту на ринку України.

У четвер директор Української зернової асоціації Володимир Клименко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав, що великі зернотрейдери призупинили імпорт через невизначеність цін на збіжжя в Україні.

Але у п'ятницю президент тієї ж асоціації Микола Компанець фактично заперечив зупинку імпорту, заявивши, що закупівля відбувається зокрема неспеціалізованими підприємствами.

Перший заступник міністра АПК Сергій Мельник стурбованість зернотрейдерів пояснює намаганням уряду зашкодити отриманню надприбутків з торгівлі зерном. Уряд зокрема рекомендує продавати в Україні пшеницю третього класу не дорожче, ніж 750 гривень за тонну.

Сергій Мельник заявив, що навіть зараз, коли уряд обмежує зростання цін на хліб та зерно на внутрішньому ринку, зернотрейдери мають майже 200 відсотків прибутку.

Але приватні продавці і далі критикують уряд за неринкові методи врегулювання продовольчої кризи.

Науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вікторія Галушко вважає, що жорсткі адміністративні заходи уряду можуть призвести до негативних наслідків.

"Якщо ціни підскочили, має бути збільшений імпорт зерна, аби їх знизити. Виробники хліба вже зараз мають надто низьку рентабельність і будуть витіснятися з ринку", - вважає Вікторія Галушко.

Наслідком цього, за її словами, стане зменшення пропозиції, що потягне за собою нове зростання ціни на хліб.

"Німецька хвиля", Бі-Бі-Сі

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...