Кучма захистив журналістів і Мельниченка від СБУ

Понеділок, 11 серпня 2003, 16:05
Президент України Леонід Кучма скористався правом вето щодо закону, що вводить адміністративну відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю і розширює відповідні повноваження Служби безпеки, повідомляє Інтерфакс-Україна

Інформацію про це розміщено на офіційному сайті Верховної Ради України.

Документ був прийнятий парламентом 9 липня.

Згідно з законом про внесення змін у деякі законодавчі акти України, зокрема, пропонувалося надати повноваження СБУ проводити досудове слідство у справах про незаконне використання спеціальних технічних засобів, негласного одержання інформації СБУ включається в перелік органів, що мають право проводити адміністративне затримання.

Спецслужбі також надавалося право проводити таке затримання при порушенні законодавства про держтаємницю або здійснення незаконного доступу до інформації в автоматизованих системах, а також у випадках придбання або збереження спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку й інших засобів негласного одержання інформації.

СБУ надавалося право проводити особистий огляд і огляд речей підозрюваних. Закон пропонує штрафувати громадян за збереження, придбання і використання технічних засобів для зняття інформації в розмірі від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів, а посадових осіб - від 200 до 500.

Новий закон забороняв журналістам розголошувати інформацію, що є конфіденційною і є власністю держави. Закон, щоправда, не дає визначення, що таке конфіденційна інформація.

СБУ також одержала право затримувати журналістів для складання протоколів у випадку використання ними конфіденційної інформації.

Служба безпеки України зі своєї сторони стверджувала, що прийнятий закон є чисто технічним і закріплює ті положення, що вже існують.

На Заході даний закон розкритикували. Євросоюз висловив стурбованість розширенням повноважень СБУ і заявив, що подальше зближення України і Євросоюзу залежить від стану справ в Україні, зокрема, з демократією і свободою слова.

"Очевидно, що прогрес відносно прав людини і демократичних стандартів, звичайно, включно зі свободою слова, - один із головних критеріїв, за яким буде визначатися подальша інтеграція України з Європою", - заявив представник ЄС із приводу даного законопроекту.

Міжнародна федерація журналістів заявила, що закон, що надає СБУ нові повноваження, суперечить угоді про партнерство й співробітництво, який був підписаний між Києвом і ЄС, і закликала до його скасування.

Читайте також:

ЄС стурбований новими повноваженнями СБУ

СБУ ТЕПЕР МОЖЕ ЗААРЕШТОВУВАТИ МЕЛЬНИЧЕНКА І ЖУРНАЛІСТІВ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування