Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄЕП З РОСІЄЮ, БІЛОРУСІЄЮ І КАЗАХСТАНОМ ЗАВАЖАЄ ВІДНОСИНАМ УКРАЇНИ З ЄС

Понеділок, 11 серпня 2003, 20:31
Самі тільки розмови про вступ України до Єдиного економічного простору можуть погано вплинути на стосунки Києва з Європейським Союзом та зашкодити планам вступу України до СОТ.

Про це в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав Джонатан Ейл, керівник досліджень Royal United Services Institute (RUSI - Королівського інституту оборонних досліджень).

"Зрозуміло, що ці чотири держави [Росія, Україна, Білорусія та Казахстан, які домовилися про створення ЄЕП] мають багато чого спільного, пов'язаного із їх радянським минулим. Проте з практичної точки зору їх об'єднання не має великого сенсу, бо насправді їм потрібне залучення до міжнародної конкуренції, аби місцеві виробники покращували якість своєї продукції, а не залишалися на рівні радянської промисловості", - сказав британський експерт.

"Для України це означатиме ускладнення у процесі набуття від Євросоюзу статусу країни з ринкової економікою, - у той час як Росія вже має такий статус. Те саме стосується і просування України до СОТ", - сказав Джонатан Ейл.

Разом із тим британський експерт не виключив, що підготовкою до створення ЄЕП Україна, у звичний для себе спосіб, намагається відвернути увагу Росії від своїх євроінтеграційних планів, і, одночасно показати західним партнерам, що небезпека повернення України в орбіту Росії залишається реальною.

Royal United Services Institute вважають однією з провідних британських аналітичних організацій, до чиїх послуг вдається уряд Великої Британії.

На своїй останній перед відпусткою прес-конференції Леонід Кучма заявив, що ЄЕП буде створено у визначені терміни, і що участь Києва у цій організації є вигідною для України.

Саме зараз урядові експерти України, Росії, Білорусі та Казахстану на зустрічі у Києві продовжили узгоджувати тексти угоди та плану дій Єдиного економічного простору, домовившись про зустріч на високому рівні 15-16 серпня в Астані (Казахстан).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування