Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці переплутали Процюка з іракським винищувачем

Середа, 13 серпня 2003, 11:35
Після розслідування інциденту з обстрілом військовими США багдадського готелю "Палестина" 8 квітня 2003 року, в результаті чого загинув український журналіст Тарас Процюк, експерти дійшли висновку, що американський танк "обґрунтовано вистрілив по підозрюваній винищувальній групі ворога".

Розслідування проводилося під керівництвом командуючого Сухопутної складової Центрального командування Збройними силами США, - говориться в інформації, розміщеній у середу на сайті посольства США в Україні.

"Дії, що відбувалися на балконі готелю "Палестина", нагадували дії бойовика противника. Рота "А" (4-го батальйону 64-ої бронетанкової бригади) зробила один постріл з метою самооборони й у повній відповідності з правилами ведення бойових дій", - такий підсумок розслідування.

"Знаходячись під сильним мінометним, гранатометним і ракетним вогнем, командир (роти) віддав наказ своїм військовим оглянути прилеглі будинки і спробувати відшукати навідника супротивника.

Військові роти "А" побачили винищувальну групу ворога на балконі однієї з кімнат верхніх поверхів великого будинку жовто-коричневого кольору. Вони бачили також світлові спалахи, що відповідали вогневі противника, з того ж місця, де знаходився будинок", - говориться в інформації, що прояснює подробиці інциденту.

"По підозрюваній спостережливій позиції супротивника був випущений один 120-міліметровий танковий снаряд. Відразу після цього перехоплені радіопередачі вказали на те, що спостерігач потрапив під обстріл, а скоординований вогонь противника по роті "А" припинився", - говориться в інформації.

Про те, що будинком, по якому вони випустили снаряд, був готель "Палестина", і що через це було вбито або поранено журналістів, які там знаходилися, військові довідалися лише згодом.

Розвідувальні дані показували, що "противник використовував частину готелю як базу для своїх операцій, і значна частина операцій противника відбувалася саме з готелю або з прилеглої до нього території".

Загибель журналістів у готелі "Палестина" була трагедією, і США висловлюють глибокі співчуття родинам загиблих, відзначає американська сторона.

Телеоператор інформаційного агентства Reuters, 35-літній українець Тарас Процюк загинув 8 квітня в Багдаді в результаті обстрілу американським танком офісу в готелі "Палестина", де працювали іноземні журналісти. У журналіста залишилися дружина і 8-річний син.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування