Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Новий консорціум України, як засіб тиску на "Газпром" і Ruhrgas?

Четвер, 14 серпня 2003, 10:55
Російські аналітики вважають, що заява міністра палива й енергетики України Сергія Єрмілова про створення нового консорціуму перекреслює основну ідею україно-російського консорціуму.

У середу Єрмілов заявив про створення консорціуму для будівництва додаткових потужностей з транспортування близько 30 млрд. куб. м природного газу. За словами Єрмілова, Україна відчуває "потребу у побудові додаткових потужностей" і "Росія з цим згодна". Нові потужності пропонується побудувати за напрямком "Александрів Гай - Новопсков - Ужгород.

Російська газета Ведомости наводить слова російського аналітика ІК "Трійка Діалог" Валерія Нестерова, який вважає, що нові умови консорціуму - один із засобів тиску на "Газпром" перед новим раундом переговорів. "Українська сторона вважає себе защемленою, тому що "Газпром" як постачальник з одного боку і Ruhrgas як споживач - з іншого, очевидно будуть зацікавлені в низькому тарифі [на прокачування газу через українські мережі]", - говорить він.

"У "Газпрома" досить проектів з будівництва газопроводів в обхід України, - вважає Владислав Метнев з банку "Траст". - Один із ключових - будівництво Північно-Європейського трубопроводу, що являє собою принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи".

Як повідомили "Ведомостям" у прес-службі кабінету міністрів України, "створення консорціуму на базі додаткових потужностей - компромісний варіант, коли сторони не можуть домовитися про основний сценарій використання трубопроводу".

"Джерело у "Нафтогаз Україна" теж стверджує, що "рішення про те, що газотранспортний консорціум тепер буде займатися тільки транспортуванням газу додатковими шляхами, було прийнято після того, як переговори про створення консорціуму на базі всієї газотранспортної мережі зайшли у глухий кут", - пише видання.

Прес-секретар голови правління "Газпрому" Олексія Міллера Сергій Купріянов підтвердив "Ведомостям", що ведуться переговори з приводу будівництва нової гілки. Проект бізнес-плану консорціуму передбачає можливість будівництва нового магістрального газопроводу потужністю 15 млрд. кубометрів на рік з можливістю збільшення до 32 млрд. Бізнес-план повинен бути затверджений до 30 серпня.

"Купріянов говорить, що маршрут нового газопроводу, ціна і терміни будівництва поки обговорюються, а питання про фінансування його будівництва буде вирішуватися після того, як остаточно визначаться частки учасників у консорціумі. Єрмілов стверджує, що нова гілка обійдеться приблизно у $2 млрд", - пише газета.

"Представник Ruhrgas Хайнер Гарбі відмовився коментувати питання будівництва нової гілки", - повідомляють "Ведомости".

Потужність газотранспортної системи України на вході складає 170 млрд. куб. м у рік, на виході - близько 130-140 млрд. куб. м. При цьому північний напрямок "Торжок-Долина" є недовантаженим через недостачу газу з цього напрямку у Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування