Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Питання реверсу по "Одеса-Броди" буде вирішувати міжнародний експерт

Четвер, 14 серпня 2003, 17:22
Міністерство палива й енергетики України має намір найближчим часом визначити на конкурсі ще одного міжнародного експерта оцінки бізнес-планів і техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) транспортування нафти маршрутами Одеса-Броди і Броди-Одеса.

Як повідомив президент Торгового дому "ТНК-Україна" Олександр Городецький журналістам у четвер, такий висновок експерт повинен буде зробити протягом двох місяців.

Оцінка маршрутів транспортування нафти буде проведена як доповнення до позитивного висновку по маршруту Броди-Одеса, зробленого компанією Cambridge Energy Research Association.

Городецький пояснив, що, на думку українського уряду, цього висновку недостатньо - необхідно залучити ще одного експерта для більш глибокого аналізу перспектив використання нафтопроводу Одеса-Броди.

"Потрібно проаналізувати не концепцію бізнес-плану, складену Pricewaterhouse Coopers, а сам бізнес-план", - сказав Городецький.

Він додав, що створена українським урядом міжвідомча робоча група підтвердила технічну можливість прокачування нафти з Бродів в Одесу і зробила оцінку витрат для початку реалізації проекту.

Раніше український уряд відклав остаточне рішення з питання використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі, вирішивши залучити до тендера незалежного експерта в цій області.

У травні 2002 року була здана в експлуатацію перша черга нафтотранспортної системи Одеса-Броди. Її пропускна здатність складає 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" здатен приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік з резервуарним парком 600 тис. кубометрів.

За використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному напрямку виступає Росія. На засіданні україно-російської змішаної комісії з питань економічного співробітництва в липні в Ялті глава російського уряду Михайло Касьянов заявив, що угода про транзит російської нафти по території України може бути підписана після того, як буде вирішене питання транзиту російської нафти по нафтопроводу Броди-Одеса.

Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...