Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура: "У матеріалах Гончарова немає нового в справі Гонгадзе"

Четвер, 14 серпня 2003, 17:36
В цьому матеріалі ми намагаємося просто подати позицію Генпрокуратури по справі Гончарова і її зв'язку зі справою Гонгадзе. Оцінку ж "Українською правдою" нових подробиць, які вже стали відомі громадськості, ми плануємо оприлюднити дещо пізніше.

У четвер відомство Святослава Піскуна нарешті представило свою позицію щодо справи Гончарова і заяв покійного, що він знає таємницю убивства Георгія Гонгадзе. Виявляється, посмертно оприлюднені записки Гончарова нічим не допомогли Генпрокуратурі.

Слід зауважити, що прокуратура зробила такий висновок на підставі аналізу листів, серед яких ще не було пояснення Гончарова про обставини смерті Гонгадзе. За даними УП, розповідь Гончарова про те, як було вбито Георгія, ще тільки має потрапити до засобів масової інформації.

У четвер прес-конференцію по справі Гончарова провів заступник генпрокурора Олександр Медведько. "5 серпня ми отримали з ІМІ 17 аркушів [заяв Гончарова]. Вони приєднані до кримінальної справи. Фактично чогось нового, явного, що ми не знали в справі Гонгадзе – в них не викладено".

Він розповів, що інформація із заяв Ігоря Гончарова відпрацьовується у рамках досудового слідства у справі Георгія Гонгадзе. "Те, що вже перевірено, воно не підтвердилося". Він додав, що "деякі моменти" ще перевіряються.

Медведько повідомив, що перевірено і схованку, про яку говорив Гончаров у своїх листах. "Позитивного результату немає", - сказав він. На уточнююче питання, чи щось взагалі знайдено у цих схованках, заступник генпрокурора відповів: "Нічого немає".

Місце, яке назване як схованка, він не назвав.

За словами Медведька, восени 2002 року Гончарова було допитано. "У рамках розслідування справи проти нього він заявив, що в нього є інформація про обставини скоєння злочину проти Гонгадзе. Не називаючи конкретних фактів. Після цього він чотири рази був допитаний як свідок у справі Гонгадзе, в тому числі один раз за участі заступника генерального прокурора. І на жаль, якщо він володів такими обставинами, він нічого конкретного не сказав. Він повідомив, що вважає за потрібне сказати це під час судового розгляду справи стосовно нього".

Слід СБУ

Працівники Служби безпеки України у оприлюдненій частині історії Гончарова фігурують двічі.

Перше – це коли Гончаров у своїх заявах повідомив, що у нього є "зібрані спільно зі співробітниками СБУ" матеріали щодо вбивства Георгія Гонгадзе. Гончаров казав, що ці матеріали лежать у його схованці. Але як вище уже стверджував Медведько, вона виявилася порожньою.

Водночас заступник генпрокурора також повідомив, що в рамках справи Гонгадзе були допитані працівники СБУ, але при цьому відмовився уточнити, чи це ті люди, про яких згадував Гончаров у своїх листах. Медведько послався на таємницю слідства.

Друге – це участь СБУшників у перепохованні Георгія в Таращанському лісі. Про те, що це зробили вони, повідомив Григорій Омельченко з посиланням на "інформацію, яку має слідча комісія парламенту в справі Гонгадзе".

Заступник генпрокурора Медведько стримано підтвердив журналістам, що тіло Георгія було перепоховано. Але це не є сенсацією, бо подібне, посилаючись на аналіз ґрунтів, раніше заявляв заступник Потебенька Олексій Баганець.

"Про перепоховання говорилося і раніше. Була мова, що є такі дані, що нібито перепоховували тіло Гонгадзе. Є підстави говорити, що, можливо, таке було", - сказав у четвер Медведько.

Водночас він спростував дані, що це було зроблено працівниками СБУ. "Про причетність СБУ у нас даних немає".

Медведько сказав, що також "немає інформації", де вперше було поховано тіло Георгія, і для чого його було перепоховано. "Для цього треба знати, хто це зробив", - додав він.

Відповідаючи на питання, чи виділена охорона працівникам СБУ, які свідчили у справі Гонгадзе, Медведько сказав, що вони до Генпрокуратури з таким проханням не зверталися.

Хто такий Ігор Гончаров? Версія Генеральної прокуратури

Ігоря Гончарова, так само як і людей з прізвищами Гайдай і Лисенко, Генпрокуратура звинувачує у викраденні людей, вбивствах, розбоях на території Києва та Київської області. Банда діяла в 1997-2001 роках.

"Вказані особи, об'єднавшись у стійке злочинне угрупування, разом із іншими особами, в тому числі раніше засудженими, скоювали викрадення громадян з метою викупу. І незважаючи, що вони отримували матеріальні цінності, гроші, було скоєно 11 вбивств.

Ця справа у провадженні Генпрокуратури з серпня 2002. Справа налічує понад 100 томів та перебуває на стадії завершення. "Планується, що ми у вересні будемо пред'являти обвинувачення в остаточній редакції та знайомити обвинувачених із матеріалами справи", - сказав Медведько.

"Уже була винесена постанова про притягнення Гончарова до кримінальної відповідальності за вчинення 11 вбивств, інші тяжкі злочини, організацію банди, участь у банді".

За словами Медведька, слідчими була підготовлена постанова "в остаточній редакції", яка налічувала 125 сторінок, однак вона не була пред'явлена через смерть Гончарова.

Питання, яке намагалися довідатися у заступника генпрокурора журналісти – чи мав відношення Гончаров до убивства Георгія Гонгадзе. Відповіді вийшли дещо туманні. "Ви не плутайте справу Гонгадзе і справу по обвинуваченнях Гончарова", - сказав Медведько.

Із сказаного можна зробити такий висновок: Гонгадзе не було серед 11 осіб, у вбивстві яких підозрювали Гончарова. Але список цей не закритий.

На уточнююче питання Медведько сказав, що "відпрацьовується" версія причетності банди перевертнів, до якої входив Гончаров, до вбивства Гонгадзе. "Слідство не закінчилося, і ми продовжуємо працювати в цьому напрямку".

Водночас він не дав конкретної відповіді, хто ті 11 осіб, у вбивстві яких підозрювався Гончаров. "Це громадяни України, вони займалися різною діяльністю, є бізнесмени, є інші".

Смерть Гончарова

У свідоцтві про смерть Ігоря Гончарова записано, що "причина смерті не встановлена". Медведько сказав, що така довідка про смерть була видана перед кремацією тіла, яка відбулася на прохання матері та з дозволу прокурора.

Але перед цим, 1 серпня, відразу після смерті Гончарова була призначена судово-медична експертиза, і були взяті всі необхідні зразки матеріалів для проведення дослідження причин смерті. Заступник генпрокурора спрогнозував, що результати експертиз стануть відомі 22 серпня.

На питання журналістів Медведько зазначив, що до закінчення експертиз не можна говорити про участь третіх осіб у смерті Гончарова. Також до того часу не може йти мова про відсторонення від займаної посади одного з високопосадовців київського УБОЗу Хомули, якого Гончаров звинувачував у побитті.

Медведько також повідомив, що у перші ж дні досудового слідства у справі проти Гончарова були вивчені його перші заяви про насильство, яке було застосовано проти нього.

"Призначалася судово-медична експертиза, яка не дала відповіді на те, що йому (Гончарову) були завдані тілесні ушкодження, які потягли погіршення стану здоров'я. Були допитані як медичні працівники, так і працівники, на яких Гончаров посилався. І підстав для порушення кримінальної справи за застосування тортур не було встановлено".

Після цього Гончаров перебував у СІЗО, звідки був переведений 3 липня до Київської міської лікарні швидкої допомоги, бо, за словами Медведька, у нього сталося "погіршення стану здоров'я". У лікарні Гончаров і помер 1 серпня за поки не з'ясованих обставин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування