Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Український МЗС вимагає особистої відповідальності за загибель Процюка

Четвер, 14 серпня 2003, 18:56
У МЗС України вважають, що Пентагону слід продовжити розслідування інциденту з обстрілом американськими військовими готелю "Палестина" у Багдаді 8 квітня 2003 року, внаслідок якого загинув український журналіст Тарас Процюк.

Про це йдеться у коментарі керівника прес-служби МЗС України Маркіяна Лубківського.

"Приймаючи аргументацію, пов'язану зі складністю умов і обставин, в яких діяли американські військові, МЗС України у той же час вважає, що розслідування має бути продовжене з метою отримання більш конкретних результатів", - говориться у коментарі.

При цьому Лубківський зазначає, що "на підставі здійснених американською стороною висновків не можна ставити крапку, оскільки мова йде про моральну й правову відповідальність, яку повинні понести винні у загибелі Тараса Процюка".

"Вважаємо, що навіть в умовах ведення бойових дій кожен повинен особисто відповідати за наслідки своїх дій, тим більше, коли мова йде про життя людини, як вищу цінність", - йдеться у коментарі представника МЗС.

Раніше повідомлялося, що після розслідування інциденту з обстрілом військовими США готелю "Палестина" 8 квітня 2003 року, внаслідок чого загинув телеоператор інформаційного агентства Reuters, 35-річний українець Тарас Процюк, експерти дійшли висновку, що американський танк "обґрунтовано вистрілив по підозрюваній групі ворога", і це "повною мірою відповідало правилам ведення бойових дій".

Розслідування проводилося під керівництвом командуючого Сухопутною складовою Центрального командування Збройними силами США.

Загибель журналістів у готелі "Палестина" була трагедією, і США висловлюють найглибші співчуття сім'ям загиблих, відмічає американська сторона.

У той же час генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Айдан Уайт заявив, що висновки американських військових про загибель в Іраку українського журналіста неприйнятні.

"Я надзвичайно розчарований звітом Пентагона, оскільки вони, мені здається, не беруть на себе відповідальність за головне питання, а саме - люди, які обстріляли готель "Палестина", не знали, що там знаходилося більше 200 іноземних журналістів", - сказав Уайт в інтерв'ю радіостанції "Свобода", підкресливши: "Мені здається абсолютно ганебним, що ніхто не несе відповідальності за недбалість".

У Процюка залишилися дружина і 8-ми річний син.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Пентагон не відповів, чому вбили Процюка - Міжнародна федерація журналістів

Процюка вбили з метою самооборони – висновок США


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування