Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма запропонує парламентську республіку, щоб позбавити влади диктатуру АП?

П'ятниця, 15 серпня 2003, 11:38
Якщо президент України пропонуватиме перехід до суто парламентської республіки, це означатиме, що "Кучма йде ва-банк".

Таку думку в інтерв'ю радіо Свобода висловив політолог Німецької ради зовнішньої політики Олександр Рар. Прямий ефір Свободи був присвячений обговоренню можливості того, що Кучма запропонує перехід до суто парламентської републіки.

"Я думаю, це бажання особисто Кучми, котрий природно хоче ввійти в історію не заплямованим касетним скандалом, людиною, котра, як йому видається, після свого другого правління, підштовхне Україну на якийсь демократичний, як йому здається, розвиток", вважає політолог.

На якого думку, Кучма таким чином також хоче "знищити диктаторські важелі в самій президентській адміністрації". "Тобто, він хоче послабити ту владу, я не виключаю цього, щоб самому спокійніше сидіти на пенсії", заявляє Рар.

Він вказує, що Кучмі перехід до парламентської республіки запропонувати простіше, "бо він вже не буде президентом".

"У принципі, він хоче передати Україну в руки парламенту, але в самому парламенті також немає консолідації сил. Є незрозуміла то сильніша, то слабша роль спікера, який на початку 90-их міг собі вибудувати царство в самому царстві. Достатньо згадати Хезбуллатова в Росії і його протистояння з президентом, слабким президентом, так що я думаю, такий радикальний перехід до парламентської республіки з повним скасуванням теперішньої посади президента призвів би скоріше до якогось хаотичного розвитку, ніж до стабілізації", вважає політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування