Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

18 вересня Україна остаточно зробить проросійський вибір?

П'ятниця, 15 серпня 2003, 11:43
Угоду про створення Єдиного економічного простору (ЄЕП) між Білорусією, Казахстаном, Росією й Україною може бути підписано 18 вересня.

Про цю дату як про можливий термін підписання зазначеного документа повідомив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у п'ятницю в Астані на брифінгу після зустрічі з учасниками сьомого засідання групи високого рівня (ГВР), яке у п'ятницю проходить у столиці республіки.

Назарбаєв сподівається, що учасники ГВР "сьогодні активно попрацюють" і до 18 вересня, дати, на яку призначена зустріч глав чотирьох держав, будуть підготовлені зазначені документи.

Раніше повідомлялося, що зустріч глав держав "четвірки" відбудеться в Ялті в рамках саміту СНД 18-19 вересня.

Назарбаєв підкреслив, що в п'ятницю відбудеться "дуже важлива, завершальна зустріч групи високого рівня".

Він відзначив великий прогрес у роботі зі створення ЄЕП. "Я вважаю, це (створення ЄЕП) величезне досягнення, великий прогрес. Це найважливіша спроба створити нормальне, інтеграційне об'єднання на нашому просторі", - заявив Назарбаєв.

Глава держави звернув увагу на "величезну роботу" експертів з підготовки трьох важливих документів: угоди про створення ЄЕП, концепції цього об'єднання і комплексу заходів для здійснення намічених планів.

Він відзначив, що мова йде про створення комісії з торгівлі і тарифів, що буде працювати самостійно, "визначаючи в інтересах усіх держав ті рішення, які треба ухвалювати".

"Це принципово важливе питання, про що в нас теж є в цілому консенсус з деякими застереженнями", - сказав він.

Говорячи про важливість створення ЄЕП, президент Казахстану також підкреслив: "Ми знаємо, як спотикається СНД, тому що там багато питань не вирішуються, там вільний вхід, вільний вихід, вільне підписання документів".

Про намір створити ЄЕП зазначена "четвірка" СНД заявила в лютому цього року.

Голова російської делегації віце-прем'єр Віктор Христенко, який брав участь у брифінгу, відзначив, що під час засідання ГВР сторонами вже погоджено, що при затвердженні рішень, які завдають істотної шкоди будь-якій із стороні, будуть передбачені "компенсаційні механізми, що дозволять у такій ситуації відбалансувати інтереси кожної зі сторін".

"Набір інструментів, що пропонується в документах (регулюючих діяльність ЄЕП), цілком достатній для того, щоб реалізувати формулу дотримання інтересів один одного, мінімізації втрат і множення загального сумарного результату", - підкреслив російський віце-прем'єр.

У свою чергу віце-прем'єр - міністр економіки Білорусії Андрій Кобяков відзначив на брифінгу, що учасники переговорів розраховують "створити цілісну тверду конструкцію", що дозволить приймати принципові рішення з урахуванням інтересів кожної зі сторін.

Передбачається, що такі рішення будуть обов'язковими для тих секторів економіки країн- учасниць ЄЕП, які будуть передані міждержавним органам, що регулюють дані відносини, додав він.

У засіданні групи високого рівня в Астані бере участь також українська делегація на чолі з першим віце-прем'єром Миколою Азаровим.

На засіданні планується завершити роботу над проектами документів, які будуть представлені президентам чотирьох країн для затвердження. У пакет документів входить концепція ЄЕП, угода про обгрунтування цього регіонального економічного утворення і план дій щодо створенню ЄЕП.

На останній зустрічі ГВР в липні в Москві сторони погодилися визнати можливість використання принципу багатопланової і різношвидкісної інтеграції в рамках ЄЕП. Вирішено не створювати єдиний наднаціональний орган до підготовки відповідної правової бази для його діяльності. За оцінками експертів, формування єдиного економічного простору Росії, Білорусії, Казахстану й України може бути завершено протягом 5-7 років

Про створення ЄЕП Білорусія, Казахстан, Росія й Україна заявили в лютому цього року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування