Довіра Крюгера до Генпрокуратури "несумісна з її діями" - британські журналісти

П'ятниця, 15 серпня 2003, 13:47
Голова Національної спілки журналістів Великої Британії Джеремі Дір піддав різкій критиці неспроможність Ради Європи розібратися в справі Гонгадзе.

Дір закликав журналістів і правозахисників по всій Європі подвоїти заклики до Євросоюзу, ради Європи, інших європейських інституцій і українського уряду, що матимуть на меті отримання гарантій проведення незалежного міжнародного розслідування справи Гонгадзе в повному обсязі.

Дір розкритикував звіт Ганса-Крістіана Крюгера, експерта РЄ і спецрадника генсека РЄ Вальтера Швіммера, який мав провести своє розслідування на прохання Бюро ПАРЄ. Він назвав звіт Крюгера, "жалюгідним і неадекватним".

Бюро ПАРЄ погодилось з висновками Крюгера, в яких він вітав щирі намагання Піскуна надати новий імпульс розслідуванню. Бюро ПАРЄ погодилось також в подальшому уважно спостерігати за розвитком подій у справі.

"Як структура, яка має на меті захист прав людини в Європі, Рада Європи безпосередньо відповідальна за гарантування справедливості у цій справі. Крюгер закрив очі на багато недоліків в розслідуванні справи ГПУ. Небезпека в тому, що РЄ може перетворитися на щит, що прикриває порушення прав людини в Україні", - сказав Дір

Джеремі Дір також зазначив, що справа Гонгадзе є наріжним каменем в питанні свободи преси в Європі. У своєму розслідуванні ГПУ ніколи не брала до уваги, що вбивство Георгія могла замовити найвища особа держави. І поки ГПУ цього не зробить, в цілому світі злочинці віритимуть у безкарність затикання рота журналістам.

Щодо смерті свідка по справі Гонгадзе - Ігоря Гончарова - Дір додав, що смерть останнього свідчить про неадекватне ставлення влади України до справи. "Це яскрава демонстрація вивертливості української юстиції, і довіра Крюгера до неї є несумісною з її діями".

"Це попередження до журналістів всієї Європи. Одного з наших колег вбито, можливо за наказом можновладців, яким не подобалось те, що він писав. Українська влада неспроможна розслідувати цю справу. А зараз і євроінституція, яка мала би стояти на сторожі прав людини, виявляється неспроможною пройти з честю це випробування", - зазначає Дір.

"Жоден з урядів і, зокрема, Євросоюз, не може бути нейтральним щодо цієї справи. В результаті розширення Євросоюзу Україна стає нашим сусідом. Від британського уряду є запевнення, що він наполягатиме на повному і прозорому розслідуванні справи Гонгадзе". Дір також закликав "решту урядів країн ЄС і евроінституції зробити те ж саме".

Інститут Масової Інформації

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:48
Керівники усіх відділів Samsung перейдуть на 6-денний робочий тиждень
10:39
фотоНа Донеччині за добу через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
Усі новини...