Україна буде віддавати зерно Росії під 15%

Субота, 16 серпня 2003, 16:01
Росія планує встановити ставку щодо товарного кредиту на 1 млн. тонн зерна для України на рівні 12-15%, повідомив радник-посланник посольства РФ в Україні Олексій Сазонов.

"Приблизно 12-15%. Переговори закінчаться сьогодні - завтра, але десь на цьому рівні", - заявив Сазонов у п'ятницю ввечері в інтерв'ю програмі "Діловий світ" на Першому національному телеканалі України.

Радник-посланник відзначив, що на умовах товарного кредиту буде надаватися зерно не нинішнього врожаю, а з запасів держрезерву РФ.

"Росія готова поділитися зерном зі своїх запасів, аж ніяк не цього врожаю, а того, що є. І одержати відшкодування у принципі у наступному році аналогічним зерном... але трохи більшого обсягу", - відзначив він.

Сазонов також заявив, що Росія встановила досить низькі ціни на своє зерно, оскільки "не хоче наживатися на лихові сусідів".

Як повідомлялося, Росія із серпня по жовтень 2003 року поставить Україні 166 тис. тонн продовольчої пшениці 3-го класу за ціною $110 за тонну. Відповідно до постанови уряду РФ від 9 серпня, пшениця врожаю 2001 року буде виділена Україні з запасів федерального інтервенційного фонду сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства на умовах передплати.

У нинішньому маркетинговому році (до початку збирання наступного врожаю) Україна може, за оцінками уряду, імпортувати до 3 млн. тонн зерна, переважно продовольчої пшениці через неврожай, викликаного несприятливими погодними умовами. Врожай зерна в Україні цього року очікується на рівні 28,8-30,8 млн. тонн, тоді як у 2001-2002 він склав понад 38,8 млн. тонни щорічно.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування