Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Йосип Вінський: Кандидат від "Повстань, Україно" 100-відсотково переможе Ющенка

Понеділок, 18 серпня 2003, 12:02
Йосипа Вінського називають другою за впливом особою в Соцпартії України і головним лобістом всередині СПУ самостійної участі Олександра Мороза у виборах-2004.



- Як, на ваш погляд, Соцпартія повинна визначитися щодо участі у президентських виборах – чи висувати свого кандидата, чи підтримувати Ющенка? Чи третій варіант, який нещодавно озвучив Турчинов – підтримка кандидата від "Повстань, Україно!", куди входять КПУ, СПУ і БЮТ?

- Така постановка питання передчасна й спрощена. Ми розглядаємо вибори президента в контексті програми партії та в контексті нашої головної політичної задачі – зміни системи влади. До початку виборчої компанії можливі процеси, які призведуть до зміни системи влади. Якщо це відбудеться, то посада президента матиме специфічну роль, і ми інакше будемо визначатися.

Тому сьогодні однозначне прийняття рішення не можливе в жодної сили. По-друге, наша партія визначилася в одному – вона буде активним учасником виборів.

- Але ця заява Турчинова, що "Повстань, Україно" обговорювала висунення єдиного кандидата

- Є різні варіанти, в тому числі й такі. В рамках трійки найбільш можливий єдиний кандидат, оскільки ми спільно діємо вже два роки і знаходимо спільну мову з більшості питань. Я із задоволенням можу сказати, що в соціально-економічних і політичних питаннях ми знаходимо спільну позицію. Принаймні, шукаємо компроміс. Тому зрозуміло, трійка буде визначатися й активно брати участь у виборчих процесах.

- На ваш погляд, як для СПУ більш природньо і вигідно – брати участь у виборах разом з Ющенком чи з кандидатом від "Повстань, Україно"?

- Ющенко займає протилежний політичний спектр. Він є представником ліберального напряму з елементами національного характеру. Ми – лівоцентристи. І в будь-якому випадку, якщо б був якийсь союз із Ющенком – лише тактичний. А в рамках "Повстань, Україно" союз міг би бути стратегічний.

- Враховуючи рейтинги політиків, чи не є кандидат від "Повстань, Україно" приреченим на невдачу – у порівнянні з рейтингом Ющенка?

- Якщо від "Повстань, Україно" буде кандидат, який зможе об'єднати голоси і КПУ, і БЮТ, він 100-відсотково виграє в Ющенка. Візьміть останню соціологію: 21% в Ющенка, і по 13% практично в Мороза і Симоненка, і 11% в Тимошенко. Якщо просумувати, то абсолютна перевага в кандидата від "Повстань, Україно" – якщо він зможе об'єднати ці голоси. А серед них є людина, яка може об'єднати голоси й одних, й інших.

- Хто це є, на ваш погляд?

- Я б не хотів говорити про це. Це носить персоніфікований характер, це передчасно.

- Чи правильно я розумію, що на сьогодні СПУ ближче до висунення єдиного кандидата разом з "Повстань, Україно", ніж підтримка Ющенка?

- Що стосується "Нашої України", то взагалі жодних розмов про єдиного кандидата з нами не вели. І обговорювати цю тему передчасно. Що стосується "Повстань, Україно", то це реальний момент. Як на мене, якщо трійка зуміє висунути єдиного кандидата, який зможе об'єднати голоси всіх людей, які підтримують трійку, то він стопроцентно виграє вибори.

- А для СПУ, з огляду на наступні парламентські вибори, що вигідніше?

- В контексті перспективи України повинен пройти процес укрупнення політичних сил. І консолідація на виборах президента була б кроком перспективи на вибори парламентські.

Приклад Польщі: "Лівиця" перед перемогою на виборах у парламент і обранням свого прем'єра об'єднала 30 політичних і громадських організацій. І у нас мусить бути потужна лівоцентристська політична структура і правоцентристська політична структура.

- Тобто чи правильно я розумію, що ви є прихильником єдиного блоку на парламентських виборах-2006 КПУ й СПУ?

- Я є прихильником єдиного блоку КПУ, СПУ і БЮТ. Щоб від "Повстань, Україно" був єдиний кандидат і на президентських, і на парламентських виборах.

- Відомо, що в СПУ є кілька секторів, які дотримуються різних поглядів на президентську кампанію. Є частина людей, які схиляються до підтримки Ющенка…

- У нас з членів політради – а їх 110 осіб – жоден не висловлювався в такому контексті.

Але чи можливий розкол у партії за гіпотетичної ситуації, коли, наприклад, буде рішення підтримати Ющенка, а ви виступатимете за кандидата на виборах президента від "Повстань, Україно"?

- Я не бачу підстав для розколу. Всі рішення щодо виборів президента – а вони були на політраді й політвиконкомі – приймалися практично одноголосно. Ми говорили, що СПУ буде активним учасником виборчої процедури і що ми будемо проводити політичну реформу. Партія абсолютно єдина.

- На вашу думку, чи ви уявляєте таку ситуацію, що Олександр Мороз вийде й заявить, що він підтримає Петра Симоненка, чи, навпаки, Віктора Ющенка?

- Є наша визначена позиція: якщо ми проводитимемо політичну реформу в напрямі парламентсько-президентської республіки, то СПУ готова до найширших компромісів. Ми не обмежували компроміси ні лівим флангом, ні правим. Про конкретну визначеність можна говорити після того, як пройде політична реформа і яка буде конфігурація політичних сил у травні 2004.


Про передвиборчу ситуацію в СПУ читайте також інтерв'ю представника іншої точки зору в Соцпартії Юрія Луценка "Я відчуваю ризик руйнування єдності опозиції".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування