Група Євродепутатів проти прирівнювання України до Молдови чи Білорусії

Понеділок, 18 серпня 2003, 15:51
Нова концепція ЄС для країн-сусідів "Ширша Європа" рухається "в хибному напрямку", вважає депутат Європарламенту, віце-керівник організації з питань відносин з Україною, Молдавією та Білоруссю, яка діє в Європейському парламенті.

В інтерв'ю Німецькій хвилі Елізабет Шредтер повідомила, що члени цієї організації "виступили проти запропонованої концепції сусідства, намагаючись зробити політику в цьому питанні більш гнучкою".

"Мені зовсім не подобалося, що всіх наших континентальних сусідів запхали під одного капелюха. Адже зрозуміло, що, наприклад, взаємини з Росією треба будувати на зовсім іншій основі, ніж з Україною чи Молдовою", - зазначила Шредтер.

На її думку, "стереотипи про країн-сусідів не відповідають дійсності". "І я могла це стверджувати на прикладі України", - сказала депутат.

Коментуючи прикордонні проблеми Польщі, як члена Євросоюзу та України, Шредтер зазначила, що "багато польських політиків розуміють, яких втрат може зазнати країна після встановлення щільних кордонів". "І саме тому, я вважаю, зі вступом Польщі до ЄС Варшава ставатиме щоразу активнішим адвокатом України в Брюсселі", - зазначила вона.

"Я ніколи не погоджуся з тим, що кордонами Шенгенської зони можна обмежити Європу, особливо, коли думаю про Україну", - зазначила вона.

Елізабет Шредтер, автор книги "На нових кордонах Європи", також вважає, що "концепція інтеграції України в Європу повинна сператися в першу чергу не на лінію Брюссель-Київ, а на співпрацю між регіонами на українсько-польському, словацькому, угорському кордонах".

"Саме тут починатиметься ця інтеграція", - сказала вона.

Вона скептично оцінила висловлювання політиків, що ЄС не зможе інтегрувати у себе 50-мільйонну Україну. "Євросоюз постійно перебуває у розвитку, він еволюціонізує без жодного плану згори", - сказала Елізабет Шредтер.

На думку пані Шредтер, "навіть сама Україна зараз не сподівається встановлення якогось часового плану для вступу". Разом з тим, "Україна повинна сама досягти поступу в справі розвитку демократії, в справі децентралізації, у справі прозорості юридичної системи. І в залежності від того, як і коли Україні це вдасться реалізувати, вона зможе довести свою спроможність до європейської інтеграції".

Елізабет Шредтер, депутат Європейського парламенту від Німеччини, член депутатської групи Зелені-Європейський вільний альянс.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News