Кучмісти, коли блокують трибуну, готові перейти на голосування автографами

Вівторок, 19 серпня 2003, 14:12
Фракції більшості були готові до протидії, якби наприкінці минулої сесії опозиція заблокувала направлення до Конституційного суду законопроекту президента щодо політреформи. Дев'ятка готова була перейти на голосування підписами депутатів.

Про таку заготовку більшовиків розповів в інтерв'ю "Столичним новинам" координатор парламентської більшості Анатолій Толстоухов.

У той же час він сказав, що було прийнято "єдине правильне рішення" – направити до КС два законопроекти, президента й опозиції, за підписом спікера Литвина.

"Чи були ми готові до іншого варіанту? Так, були. Я уже відзначав на прес-конференції, що в нас було 228 підписів у трьох екземплярах. Ми не збиралися бігати по залу і кричати, а мали намір просто дати лічильній комісії екземпляр з підписами. Якби так сталося, що якісь листочки "пропали", ми б вручили другий екземпляр і повідомили, що є ще третій".

На думку Толстоухова, "більшість пристосувалася до тактики блокування і могла б реагувати адекватно на спроби зірвати сесію". "У нас була проти цього цивілізована протиотрута. Усе це дає мені підстави говорити, що більшість відбулася".

Ще одним аргументом того, що "парламентська більшість відбулася і де-юре, і де-факто" він назвав статистику сесії парламенту. "Ніколи ще в законодавчому полі парламент не працював так ефективно, особливо в сфері прийняття законів, внесених президентом і урядом".

Говорячи про перехід на посаду міністра Кабінету міністрів, Толстоухов сказав, що для адаптації "треба було лише п'ять хвилин, та й то, щоб розібратися в цих численних телефонах, які стоять у моєму кабінеті".

У 1997-1999 він уже займав посаду міністра Кабінету міністрів.

На питання, чия він людина, президента чи прем'єра, Толстоухов сказав: "Дуже вдячний прем'єр-міністрові за довіру. А оскільки я спілкуюся і з президентом, і з прем'єром, і не бачу різниці в стратегічних підходах, то для мене проблеми "чия я людина?" не існує. Якщо ви запитаєте прем'єр-міністра: ви людина президента? Він скаже "так". Тому якщо я скажу, що я людина прем'єра, то автоматично стаю людиною президента".

Толстоухов також сказав, що ставиться до опозиції як до "поняття, що об'єктивно існує". "Це живі люди, що одержали мандати на виборах, за якими стоять інтереси виборців".

"З погляду моїх функціональних задач, я буду ставитися до опозиції, у тому числі і до їхніх запитів так само, як і раніше. А оскільки Кабінет міністрів приречений працювати з Верховною Радою, потрібно шукати точки перетину з усіма депутатами, у тому числі з опозицією", - відзначив Толстоухов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування