Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ хоче узаконити "прослушку"

Вівторок, 19 серпня 2003, 16:59
Служба безпеки України пропонує створити спеціальну систему моніторингу телекомунікацій для негласного зняття інформації при проведенні оперативно-розшукової, контррозвідкової і розвідувальної діяльності.

Відповідний законопроект "Про моніторинг телекомунікацій", розроблений СБУ, вніс на розгляд парламенту Кабінет міністрів України.

Систему моніторингу, відповідно до законопроекту, повинна буде створити й обслуговувати в майбутньому Служба безпеки України. Скористатися правом моніторингу зможуть органи, що мають на підставі відповідних законів право на негласне зняття інформації з каналів зв'язку.

В даний час, відповідно до закону про оперативно-розшукову діяльність право на санкціоноване судом негласне зняття інформації мають ряд підрозділів МВС, СБУ, Прикордонних військ, Управління державної охорони, оперативні підрозділи податкової міліції Державної податкової адміністрації України, оперативні підрозділи Держдепартаменту виконання покарань, розвідувальний орган Міноборони.

Дія системи моніторингу, відповідно до законопроекту, не поширюється на спеціальні системи телекомунікацій, що забезпечують передачу і прийом інформації з обмеженим доступом для органів державної влади.

Для введення в дію системи моніторингу всім операторам телекомунікацій потрібно буде за свій рахунок придбати устаткування, необхідне для проведення моніторингу й установити його на своїй території. Також за кошти оператора буде проводитися надалі її технічне обслуговування. Засоби управління системою моніторингу будуть розміщені на площах СБУ.

Відповідно до законопроекту, СБУ буде мати право вимагати від оператора всі необхідні технічні дані про мережі електрозв'язку для введення в дію системи моніторингу.

У випадку якщо оператор телекомунікацій припинить свою діяльність, він може залишити собі техніку, що входила в систему моніторингу після вилучення спеціальних програмних засобів і спеціальної обробки носіїв.

Як відзначається в пояснювальній записці до законопроекту, його прийняття не буде потребувати додаткових матеріальних і інших витрат з боку держави.

У той же час, за прогнозами фахівців, які розробили законопроект, після його прийняття можливе незначне підвищення тарифів на надання телекомунікаційних послуг.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...