Хорошковський виступає адвокатом Кучми, Путіна, Лукашенка і Назарбаєва

Вівторок, 19 серпня 2003, 17:56
Міністр економіки і з питань європейської інтеграції України Валерій Хорошковський вважає, що підписані в Астані документи по створенню єдиного економічного простору України, Росії, Білорусії й Казахстану не є остаточними.

Тому зараз не можна говорити про їхнє протиріччя меті України інтегруватися в Євросоюз і стати членом Світової організації торгівлі.

Про це міністр заявив у вівторок у Києві в інтерв'ю журналістам у ході "гарячої" урядової телефонної лінії, відповідаючи на питання журналістів, чи не суперечать схвалені в Астані документи по створенню ЄЕП намірам України створити зону вільної торгівлі з ЄС і стати членом СОТ.

На думку Хорошковського, лише після того, як буде сформована остаточна позиція України по ЄЕП, "буде зрозуміло, чи змінюємо ми вектор зовнішньої політики чи залишаємо його без змін".

"Якщо ми розуміємо ЄЕП як зону вільної торгівлі, то ніякої шкоди це не принесе просуванню в європейське співтовариство", - підкреслив міністр.

Він також заявив, що намір України стати членом СОТ також "залишається в силі". "Це завдання ніхто не скасовував, і це можна зробити в короткий термін", - сказав міністр.

Разом з тим Хорошковський відзначив, що підписані в Астані документи "носять суперечливий характер" і в даний час не можна говорити про те, яким буде документ про створення ЄЕП у кінцевому варіанті.

Як повідомлялося, 15-16 серпня на 7-му засіданні Групи високого рівня в Астані глави делегацій України, Білорусії, Казахстану й Росії схвалили проект угоди про створення ЄЕП і концепцію його створення.

Разом з тим, за кілька днів до підписання згаданих документів керівник Королівського інституту стратегічних досліджень (Великобританія) Джонатан Ейл заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що навіть розмови про вступ України в ЄЕП можуть погано вплинути на відносини офіційного Києва з ЄС і зашкодити планам вступу країни до СОТ.

На думку британського експерта, ідея створення ЄЕП між чотирма країнами має більше політичних, ніж економічних пояснень, і може ускладнити визнання ЄС України як країни з ринковою економікою, а також просування України у СОТ.

Королівський інститут стратегічних досліджень вважають одним з провідних британських аналітичних організацій, чиїми послугами користується уряд Великобританії.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ЄЕП З РОСІЄЮ, БІЛОРУСІЄЮ Й КАЗАХСТАНОМ ЗАВАЖАЄ ВІДНОСИНАМ УКРАЇНИ З ЄС

ЄС ПОСТАВИТЬ ХРЕСТ НА УКРАЇНІ ПІСЛЯ 18 ВЕРЕСНЯ?

Ферхойген поставить Україну перед вибором: ЄС або ЄЕП?

АЗАРОВ СХВАЛИВ УМОВИ створення єдиного простору України, Росії, Білорусії й Казахстану


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування