Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Крюгер всадив "ніж у спину" "Репортерам без кордонів"

Середа, 20 серпня 2003, 14:18
Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" критикує доповідь спеціального представника Парламентської Асамблеї Ради Європи Ханса Крюгера в справі про вбивство українського журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це говориться в заяві "Репортерів без кордонів", текст якої в середу переданий агентству "Інтерфакс-Україна".

"Доповідь є ножем у спину. Ми і родина Гонгадзе боролися за те, щоб Рада Європи ретельно розслідувала значну кількість серйозних недоліків у слідстві, але доповідь є просто-напросто спробою виправдати помилки попереднього генерального прокурора і необґрунтованим утвердженням довіри до його спадкоємця", - заявив генеральний секретар організації Робер Менар.

Доповідь Крюгера, який кілька разів відвідував Україну і зустрічався з генеральним прокурором країни Святославом Піскуном, була представлена у червні Бюро ПАРЄ і потім обнародувана від імені Бюро.

У своїй доповіді Крюгер відзначає, що Генпрокуратура під керівництвом Михайла Потебенька знаходилася під тиском, щоб "швидко представити конкретні результати" розслідування, внаслідок чого зробила багато помилок.

У той же час експерт позитивно оцінив роботу нового генпрокурора Святослава Піскуна, відзначивши, що він, "знаходячись у дуже складних умовах, робить усе, що може, щоб розкрити "справу Гонгадзе".

Крюгер попросив Бюро зняти з нього спеціальні повноваження і довірити Піскунові особисто інформувати РЄ про хід розслідування. У свою чергу, Бюро взяло до відома доповідь Крюгера, подякувало йому за роботу і припинило його повноваження.

"Репортери без кордонів" звертають увагу на ряд висновків Крюгера, з якими організація не згодна. Зокрема, у доповіді говориться, що "плівки Мельниченка" є "єдиним елементом", що свідчить про те, що зникнення й убивство Георгія Гонгадзе пов'язано з його діяльністю як опозиційного журналіста.

У свою чергу, "Репортери без кордонів" нагадують, що Гонгадзе неодноразово виступав із критикою вищого керівництва України. В організації підкреслюють, що всі ці факти вказують на те, що Гонгадзе був убитий, оскільки був опозиційним журналістом.

"Немає жодного фактора, який би вказував на який-небудь інший мотив. Записи, зроблені колишнім офіцером Миколою Мельниченком в кабінеті президента Леоніда Кучми під час бесід між вищими чиновниками, служать ще одним тому підтвердженням", - говориться в заяві "Репортерів без кордонів".

Правозахисна організація також не згодна з висновком Крюгера про те, що допущені Генпрокуратурою під керівництвом Потебенька помилки є наслідком "тиску". "Репортери" заявляють, що Потебенько "вів розслідування, з самого початку маючи на меті захистити владу від суворих обвинувачень".

"Це були не просто "помилки" внаслідок "тиску" на Генпрокуратуру, як стверджує Крюгер, а свідома спроба приховати істину", - говориться в заяві.

Стосовно роботи Піскуна, "Репортери без кордонів" відзначають, що "хоча новий генпрокурор продемонстрував добру волю, слідство ще не дало ніяких конкретних результатів, а убивці Гонгадзе все ще на волі".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування