МЗС бореться, щоб голодомор-1933 зіграв на імідж України

Середа, 20 серпня 2003, 19:45
В українському МЗС називають безпрецедентною спробу визнати на рівні ООН голодомор 1932-33 років "геноцидом". Про це повідомила в інтерв'ю Бі-Бі-Сі заступник держсекретаря МЗС Наталія Зарудна.

"Ми готуємо проект резолюції Генеральній асамблеї ООН з цього приводу. Йде зараз процес узгодження, дуже складний, неоднозначний, тому що немає прецеденту. Ми намагаємося вперше в історії ООН звернутися до подій, які передували створенню ООН, але з метою саме засудження актів тоталітарного режиму, які призводили до грубого порушення прав людини і до злочинів проти людства", - зазначила Зарудна.

Для подання на Генасамблею ООН питання визнання українського голодомору "геноцидом", перед цим проблему консенсусом має вирішити 3-ій комітет ООН.

При цьому мова йтиме навіть не про визнання голодомору в Україні геноцидом, а про надання йому статусу злочину проти людства, зазначає Бі-Бі-Сі.

За словами Зарудної, головним є віднести голодомор до міжнародного злочину. Вона впевнена, що навіть саме ініціювання цього безпрецедентного питання в ООН зіграє позитивну роль для держави не лише для встановлення історичної справедливості, але й як приклад для інших країн, які потерпали чи потерпають від злочинів проти людства.

До ООН для визнання голодомору геноцидом збирається звернутися Світовий конгрес українців. Діаспорці впевнені, що вирішальним у цьому стануть позиції урядів країн із потужною українською громадою, таких як Канада й США.

Голова оргкомітету Світового конгресу українців Марія Шкабара сказала Бі-Бі-Сі: "Наш канадський уряд ухвалив резолюцію, представлену сенаторкою Андрійчук, що уряд Канади визнав голодомор геноцидом. Ми тепер з цим документом, який ухвалила Канада, хочемо також піти до Об'єднаних Націй і представити, що Канада це приймає і вони також повинні це зробити. Акція пройде в нашій громаді, не тільки в Канаді, а й в Америці і по всьому світу, щоб Об'єднані Нації визнали цей геноцид".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування