Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна замість "Рургаза" кличе в газовий консорціум Казахстан, Узбекистан і Туркменію?

П'ятниця, 22 серпня 2003, 12:17
Міністр палива й енергетики України Сергій Єрмілов запропонував російському "Газпрому" включити до складу учасників газотранспортного консорціуму три середньоазіатські республіки – Казахстан, Узбекистан і Туркменію. Про це пише російська газета "Комерсант".

Як відзначає видання, "формальні передумови" для включення трьох держав є: "газ усіх цих країн експортується через українську трубу". "Але ця пропозиція вкрай неприємна для "Газпрому", мова йде про позбавлення його монополії на постачання газу в ЄС", - пише "Комерсант".

Про таку пропозицію "Газпрому" Єрмілов повідомив після засідання колегії Мінпаливенерго України, присвяченої газовому забезпеченню країни. Пропозиція буде обговорюватися після того, як "Нафтогаз України" і "Газпром", нинішні учасники консорціуму, домовляться про принципи його роботи.

На сьогоднішній день Україна погодилася передати в довгострокову оренду консорціумові свої магістральні газопроводи мережі "Союз", а "Газпром" – реконструювати ділянку "Союзу" Олександрів Гай–Фролово–Новопсков, що проходить по території Росії.

У прес-службі "Газпрому" ідею про участь у проекті Казахстану, Узбекистану й Туркменії називають несподіваною. Раніше уряд України і "Нафтогаз України" пропонували включити до складу ГТК німецький Ruhrgas.

Зараз "Газпром", по суті, є монопольним постачальником газу в країни ЄС і СНД. З ним намагаються конкурувати казахський "Казмунайгаз" і туркменський "Туркменнафтогаз", що постачають газ Україні, але і вони використовують російські мережі "Газпрому".

У випадку, якщо в управління консорціуму перейдуть українська й російська складові "Союзу" (Олександрів Гай знаходиться на кордоні РФ і Казахстану), імпортувати середньоазіатський газ можна буде без формальної участі "Газпрому".

Нагадаємо, до 2006 року "Туркменнафтогаз" має право розірвати угоду про продаж "Газпрому" більшої частини свого газу.

Втративши монополію на російську ділянку "Союзу", "Газпром" не зможе зберегти контроль і над консорціумом: імовірність того, що представники середньоазіатських республік будуть голосувати солідарно з Україною в органах управління консорціуму, надто велика.

Для "Газпрому" ідея перетворення РФ у транзитну зону для середньоазіатських газовидобувачів неприйнятна: вихід нових конкурентів на ринки ЄС обрушить систему довгострокових контрактів на газ у Європі.

Пропозиція Мінпаливенерго України, якщо вона буде оголошена принциповою для цієї країни, може перекреслити проект створення консорціуму. У цьому випадку велика частина зовнішньополітичних досягнень "Газпрому" за останні два роки (домовленості про реконструкцію системи газопроводів "Азі-Центр", про видобуток газу на умовах СРП в Узбекистану й Туркменії, про створення СП із "Белтрансгазом", витіснення "Ітери" із ринків країн СНД) будуть поховані в неминучій газовій війні, у якій візьмуть участь і Білорусія, і Україна, і Туркменія, відзначає "Комерсант".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: