Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Реверс "Одеса-Броди" буде "обов'язково", пообіцяв Чорномирдін

Субота, 23 серпня 2003, 14:09
Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін впевнений, що у нафтопроводі "Одеса-Броди" буде запущений реверс.

"Він обов'язково буде працювати в напрямку Броди-Одеса! Так там у себе і напишіть", - сказав Чорномирдін в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Труба ["Одеса-Броди"], яку побудували, сьогодні не працює. Це вас повинно хвилювати більше, ніж нас. Це перше. Друге: вона повинна працювати і качати нафту з Одеси у бік Бродів. Але нафти поки немає. Вона з'явиться, але не цього року і не наступного. Тому російські компанії, у яких є нафта (і її видобуток росте), вважають, що цю ділянку можна використовувати і качати з Бродів в Одесу, а там перевантажувати на танкери і везти далі", - пояснив посол.

"Бо є ж в Україні розумні люди, фахівці, які це дуже добре розуміють. А коли з'явиться інша нафта, каспійська, то все дуже швидко переключиться і піде в інший бік. Ніякої трагедії немає. Це робиться в одне торкання".

Чорномирдін підкреслив, що нафтопровід "Одеса-Броди" дотепер не працює. "Частково працює шматочок в Одесі. Інше не працює. Рік, другий. Заповнений водою. Але ж туди вклали майже мільярд. Вас, як патріота своєї країни, це не хвилює?", - запитав Чорномирдін у журналістки "Дзеркала тижня".

На аргумент газети, що Єврокомісія висловлює побоювання щодо реверсу "Одеса-Броди", Чорномирдін сказав: "Це їхні проблеми, як вони там вважають. Я вам пояснюю так, як є. І хазяїн цієї труби, а вона належить Україні, як йому треба, так і вчинить".

Як відзначає "Дзеркало тижня", на поточному тижні до української сторони звернулися представники генерального директорату Єврокомісії з питань транспорту й енергетики з проханням прокоментувати повідомлення про можливе реверсне використання нафтопроводу "Одеса-Броди", а також про перехід на іншу роботу глави правління ВАТ "Укртранснафта" Олександра Тодійчука.

Було також заявлено, що подібна інформація викликає серйозне занепокоєння у віце-президента Єврокомісії Лойоли де Паласіо, яка активно підтримує проект транспортування каспійської нафти до Європи по маршруту Одеса-Броди-Плоцьк.

Саме питання просування цього проекту є одним із ключових на порядку денному запланованого на 19—22 жовтня візиту віце-президента ЄК до Києва і її зустрічі з президентом і прем'єр-міністром України.

"Дзеркало тижня" відзначає: "Українській стороні чітко дали зрозуміти: зміна позиції нашої держави щодо реалізації проекту "Одеса-Броди" або відсутність чіткої інформації про наміри України забезпечити використання нафтопроводу в західному напрямку, включаючи продовження нафтопроводу до Плоцька, може негативно відбитися як на організації візиту віце-президента Єврокомісії де Паласіо, так і на відносинах України і ЄС в енергетичній і транспортній сферах у цілому".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...