Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці вітають Кучму як батька української демократії

Неділя, 24 серпня 2003, 20:40
Україна готова до широкого співробітництва з США у всіх сферах, заявляє президент Леонід Кучма.

У ході зустрічі з американськими конгресменами в неділю в Києві Кучма відзначив, що він "радий продовженню діалогу з американською стороною, діалогу, який набирає позитивні обороти", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомляє прес-служба глави держави, глава групи американських конгресменів Курт Велдон передав Кучмі особистого листа президента США Джорджа Буша.

В інтерв'ю журналістам американський конгресмен повідомив, що в листі Буша висловлюється "подяка і висока оцінка зусиль народу України в підтримці міжнародного співтовариства в боротьбі з тероризмом".

У листі також високо оцінюються зусилля народу України для проведення наступного року вільних, прозорих президентських виборів, - сказав Велдон.

За словами Велдона, у листі підкреслюється, що "Конгрес США, як демократи, так і республіканці, є прихильником України, прихильником демократії в Україні". (Раніше прес-служба президента поширила повідомлення про лист Буша, приховавши при цьому частину змісту послання, де американський лідер закликає до чесних виборів-2004.)

У ході зустрічі з українським президентом Велдон підкреслив, що Україна є стратегічною державою і не може бути поза увагою США. Також була відзначена особиста роль Кучми в потепленні відносин між Україною і США, повідомляє прес-служба президента.

Конгресмен також заявив, що американська сторона вдячна Україні за її внесок у стабілізаційні сили в Іраку.

Говорячи про демократичні процеси, які розгортаються в Україні, Велдон відзначив особисту роль президента: "Під Вашим керівництвом Україна досягла значного прогресу на шляху розвитку демократії", - підкреслив він.

Під час зустрічі зі спікером парламенту Володимиром Литвином Курт Велдон сказав, що дія поправки Джексона-Веніка щодо України може бути скасована вже цього року.

В інтерв'ю журналістам після зустрічі з прем'єром Віктором Януковичем, Велдон сказав, що в Конгресі багато представників обох партій - і республіканців і демократів, які хочуть, щоб поправка Джексона-Веніка і відповідні обмеження "негайно були скасовані як щодо України, так і Росії".

"Ми хочемо, щоб відповідна резолюція була розглянута вже протягом наступних кількох місяців", - підкреслив конгресмен.

Він охарактеризував цю поправку й обмеження як "динозавра минулого, який повинен умерти".

Крім Курта Велдона до складу американської делегації ввійшли також Нідія Веласкез, Пол Бейдер, Корін Браун, Соломон Ортіз, Даг Роач, Джон О'Ніл, Роберт Пікок.

Велдон перебуває з візитом в Україні на чолі групи американських конгресменів.

Група сприяння Україні в Палаті представників Конгресу США була створена в 1997 році і нараховує понад 30-ть членів. Діяльність групи націлена на розв'язання актуальних для України питань, у першу чергу, у наданні їй фінансової допомоги.

За даними українського МЗС, є підстави розраховувати, що загальна сума технічної допомоги Україні в майбутньому році складе близько $120 млн.

Велдон, коментуючи заплановану суму технічної допомоги США, відзначив, що частина конгресменів має намір домагатися збільшення цієї суми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування