У МЗС упевнені, що "Одеса-Броди" буде працювати без реверсу

Вівторок, 26 серпня 2003, 10:12
Перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий упевнений, що по нафтопроводу Одеса-Броди не буде запущено реверс.

"Ми впевнені, що техніко-економічне обгрунтування роботи "Одеса-Броди" в європейському напрямі переможе", - сказав Чалий в інтерв'ю журналістам.

Зараз, як відомо, уряд оголосив тендер на виконавця техніко-економічного обгрунтування реверсу "Одеса-Броди". Раніше обгрунтування використання нафтопроводу в європейському напрямі було представлено компанією "PricewaterhouseCoopers".

Чалий повідомив про намір запустити перші пробні постачання нафти в Європу через "Одеса-Броди" восени 2003 року.

"Ми ведемо переговори з Єврокомісією, ми активно співпрацюємо з європейськими фірмами, заводами, переробниками. І ми очікуємо, що план запустити "Одеса-Броди" в європейському напрямі вже восени цього року, зробити пробні поставки через "Одеса-Броди" реальний".

За словами Чалого, "є пророблені передконтрактні пропозиції, деякі з яких мають форми протоколів про наміри".

Чалий сказав, що запуск "Одеса-Броди" в європейському напрямі буде обговорюватися під час візиту до Києва в листопаді 2003 заступника президента Єврокомісії з питань енергетики Лойоли де Паласіо.

Як відомо, використання "Одеса-Броди" у реверсі (тобто з Брод до Одеси) домогається Росія. Це питання на рівні українського керівництва лобіює компанія "ТНК". У липні 2003 прем'єр Росії Михайло Касьянов заявив, що вони не укладатимуть угоду про транзит російської нафти територією України до розв'язання питання використання "Одеса-Броди".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News