Україна гальмує створення ЄЕП

Вівторок, 26 серпня 2003, 10:13
Україна продовжує вести переговори про вступ до Світової організації торгівлі окремо від ініціаторів створення Єдиного економічного простору: Росії, Білорусії та Казахстану. Про це заявив журналістам перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

"Наша позиція залишається незмінною - свої переговори про вступ до СОТ ми ведемо в окремому форматі [від інших ініціаторів ЄЕП - Росії, Білорусі та Казахстану]. І на сьогодні немає змін у цій принциповій позиції".

"Ми будемо вести певні консультації з партнерами в СНД, однак ведемо переговори по СОТ як самостійний суб'єкт міжнародного торговельного права", - додав Чалий.

На питання, чи є суперечності між створенням Єдиного економічного пространста і бажанням України вступити до ЄС, Чалий зазначив: "Моя фраза залишається актуальною: двох інтеграцій жодна країна світу одномоментно допустити не може. Це як квадратура кола, суперечність сама у собі".

"Я хочу сказати, що переговорний процес по ЄЕП далеко не завершений. І буде завершений тоді, коли Верховна Рада ратифікує документ. А це ще досить значний процес попереду", - сказав держсекретар МЗС.

Раніше повідомлялося, що віце-прем'єри України, Білорусії, Казахстану і Росії в Групі ухвалили проект угоди про створення Єдиного економічного простору і концепції створення ЄЕП. Планується, що документи будуть підписані президентами чотирьох країн на саміті СНД в Ялті у вересні нинішнього року.

Коли у лютому 2003 повідомлялося про ідею президентів України, Білорусії, Казахстану і Росії створити Єдиний економічний простір, то передбачалося, що ці країни мають корегувати свої переговори з СОТ щодо вступу до цієї організації.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування