Ослунд: Євросоюз повинен врятувати Україну від загрози нового СРСР

Вівторок, 26 серпня 2003, 11:47
Американський експерт Андерс Ослунд вважає, що Україні слід відмовитися від створення Єдиного економічного простору з Росією, Білорусією та Казахстаном, а натомість самостійно вступити до СОТ і після того домогатися створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Таку думку директор програм американського фонду Карнегі, екс-радник уряду України Андерс Ослунд висловив у інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі.

На думку Ослунда, згідно зі світовою практикою, чим менше держава, тим простіше потрапити їй до СОТ. Якщо ж Україна при вступі до СОТ розглядатиметься спільно із трьома іншими державами-ініціаторами ЄЕП, серед яких географічний гігант Росія, то СОТ може назавжди залишитися нездійсненною мрією.

Загалом на ЄЕП очікує сумна доля усіх починань в рамках СНД, зазначив експерт.

Ослунд вважає, що Україні краще стати членом Світової організації торгівлі. Членами СОТ є 147 країн світу - майже всі важливі економічні світові гравці. Не входять до СОТ лише кілька середньосхідних країн, ряд африканських держав і 8 країн СНД.

"Лише після того, як Україна стане членом СОТ, вона може підписувати угоди щодо вільної торгівлі. До того нічого в неї не вийде. Адже членство в СОТ - для того, щоб стати легітимним громадянином світової торгової спільноти. Але зараз Україна далі від вступу до СОТ, аніж 4 місяці тому, через вкрай неринкову поведінку під час аграрної кризи", - зазначив Ослунд.

Андерс Ослунд також вважає, що за умов загрози вступу України до ЄЕП, Євросоюз діятиме більш конкретно щодо України. "Це гарна нагода для ЄС пропонувати Україні угоду про вільну торгівлю. Нею Євросоюз має замінити існуючий Договір про партнерство та співробітництво. Це те, що слід запропонувати єврокомісарові Ферхойгену", - сказав Ослунд.

На думку Ослунда, спершу Київ має вступити до СОТ, потім отримати можливість вільної торгівлі в ЄС, і лише потім, якщо бажає, думати про якісь інші економічні союзи. Договір про вільну торгівлю з Євросоюзом мають 30 країн - усі сусіди ЄС, окрім країн-членів СНД.

Як спрогнозував Ослунд в інтерв'ю газеті "День", Україна зможе вступити до СОТ у 2004 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування