До кінця року консорціуму з Росією не буде. Навіть без Казахстану, Узбекистану й Туркменії

Вівторок, 26 серпня 2003, 16:38
Рада учасників "Міжнародного консорціуму з управління і розвитку газотранспортної системи України" продовжила термін передінвестиційної фази проекту щодо створення консорціуму до кінця поточного року.

Таке рішення рада прийняла на засіданні у Києві у вівторок, повідомила прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Рада учасників погодилася з раніше схваленим рішенням про реалізацію інвестиційного проекту розширення газотранспортної мережі України у напрямі Новопсков - Ужгород з подальшим збільшенням об'єму транспортування природного газу за цим маршрутом.

"Реалізація відповідного проекту стане першим етапом діяльності консорціуму на інвестиційній фазі", - зазначено у прес-релізі.
Прес-служба також інформувала про рішення прийняти за основу для подальшого допрацювання поданий на розгляд Ради учасників бізнес-план проекту.

Рада також доручила НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" за участю консультантів розробити і передати йому до 1 грудня 2003 року уточнені техніко-економічні показники будівництва, схеми фінансування, розрахунки із завантаження нового газопроводу.

У рамках комплексного рішення основного завдання ТОВ "Міжнародний консорціум з управління і розвитку ГТС України" НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" спільно з консультантами продовжать роботу із розрахунку ефективності управління ГТС України за умови концесії з її завершенням до 1 грудня 2003 року.

З боку РФ у роботі ради взяли участь заступник голови уряду Віктор Христенко, заступники голови правління "Газпрому" Олександр Рязанов і Юрій Комаров.

Україну представляли віце-прем'єр Віталій Гайдук, голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко.

Як повідомлялося, Росія й Україна створили ТОВ "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортних мереж України" на паритетних основах. На початку листопада 2002 року "Нафтогаз України" і російський "Газпром" підписали установчі документи.

Потужність газотранспортної системи України на вході становить 170 млрд. кубометрів у рік, на виході - близько 130-140 млрд. кубометрів. При цьому північний напрям Торжок - Долина недовантажено через недостачу газу з цього напряму у Росії.

На прес-конференції у Києві віце-прем'єр України Віталій Гайдук заявив також, що мова про залучення Казахстану, Узбекистану й Туркменії до участі в міжнародному консорціумі по управлінню газотранспортною системою України в даний час не йде.

За його словами, у першу чергу до участі в консорціумі будуть залучатися європейські країни.

"Якщо будуть сумніви в забезпеченні обсягів транспортування газу, то не виключено, що ми можемо звернутися до інших країн із пропозицією забезпечити постачання газу", - відзначив Гайдук.

Раніше міністр енергетики України Сергій Єрмілов заявив, що Україна запропонувала "Газпрому" включити до складу учасників газотранспортного консорціуму (ГТК) три середньоазіатські республіки: Казахстан, Узбекистан і Туркменію.

У той же час, прем'єр-міністр РФ Михайло Касьянов заявив, що не сприймає всерйоз цю ідею, оскільки чує про неї вперше. Касьянов нагадав, що ГТК створюється на основі домовленостей президентів РФ і України, що передбачають, що після запуску консорціуму наступним етапом стане залучення як третього учасника Німеччини.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News