Більшість хоче зекономити на президенті

Вівторок, 26 серпня 2003, 16:47
Лідери фракцій і груп більшості підтримують відкликання президентського законопроекту про зміни до Конституції і розробку парламентсько-президентського варіанту такого законопроекту.

Лідер фракції "Аграрії України" (у складі 16 парламентаріїв) Катерина Ващук відзначила, що відкликання президентом законопроекту на даний момент виправдане тим, що погоджений законопроект "буде мати більше шансів пройти через Верховну Раду, тому що головна його ціль - зміна структури влади в Україні, удосконалення влади".

За її словами, до кінця цього тижня депутати фракції аграріїв зберуться для обговорення запропонованого законопроекту.

Ващук назвала "абсолютно не виправданими" заяви ряду опозиційних депутатів про спроби деяких чиновників пролонгувати свій термін перебування у влади при розробці цього законопроекту, додавши, що відповідно до нового законопроекту, всенародні вибори президента пройдуть у 2004 році.

"Я вважаю, що це просто бажання розкритикувати законопроект, ще його не проаналізувавши, не вивчивши, небажання здійснювати конституційну реформу", - підкреслила вона.

Депутат відзначила, що її фракція буде підтримувати пропозицію про обрання президента парламентом. "Менше буде ажіотажу навколо виборів президента, менше буде розколу суспільства, менше коштів буде витрачатися, і спокійніше буде проходити процес передачі влади, а отже, вона буде стабільнішою", - сказала вона.

Крім того, формування парламентською коаліцією уряду підсилить взаємну відповідальність за роботу влади, буде сприяти прийняттю ефективних законів. Такий досвід формування галузей влади підтверджений практикою багатьох європейських країн, додала Ващук.

Лідер депутатської групи "Народний вибір" (14 депутатів) Микола Гапочка підтримує відкликання президентського законопроекту про зміни до Конституції з Конституційного суду.

"Президент, як людина послідовна і людина, яка шукає згоди, чинить дуже демократично", - відзначив Гапочка.

Депутат нагадав, що направленню до КС президентського і парламентського законопроектів передували бурхливі дебати у Верховній Раді. Він відзначив, що ці документи істотно відрізняються, тому "майже не розв'язне питання 300 голосів" (для внесення змін до Конституції парламенту необхідно набрати 300 голосів народних депутатів).

В той же час лідер Української республіканської партії "Собор" Анатолій Матвієнко (фракція БЮТ) вважає, що новий законопроект про зміни до Конституції - "спроба пролонгувати" перебування при владі нинішнього голови адміністрації президента Віктора Медведчука.

Натомість у вівторок лідер фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) (нараховує 37 депутатів з 450) Леонід Кравчук назвав відкликання президентом Леонідом Кучмою законопроекту з політреформи дуже сміливим політичним кроком. Президент пішов на це для того, щоб політична реформа відбулася, відзначив Кравчук.

Він повідомив, що вже ознайомився з новим законопроектом, погодженим президентом і опозицією. За його словами, цей документ "докорінно" відрізняється від депутатського і президентського законопроектів, спрямованих до КС.

"Це дійсно парламентсько-президентський варіант", - підкреслив депутат, відзначивши, що в ньому пропонується зберегти нинішню кількість депутатів парламенту, незмінними залишаються права, свободи, обов'язки громадян. Основні акценти робляться на організацію влади, на створення нової системи влади.

Крім того, сказав він, у новому законопроекті пропонується, щоб парламентська коаліція формувала уряд, Кабінет міністрів за поданням прем'єр-міністра призначав глав обладміністрацій і керівників всіх органів центральної влади. Відповідно до законопроекту, парламент буде обирати президента в 2006 році.

Кравчук відзначив, що фракція ще не обговорювала питання про можливості підтримки пропозиції про обрання президента парламентом. Разом з тим ряд депутатів фракції позитивно оцінюють таку пропозицію. "Це буде і дешевше, це буде і зручніше, і нема чого обирати всенародно президента, якщо в нього такі (обмежені) повноваження", - додав він.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Замість Симоненка і Мороза переговори з владою мав почати Ющенко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування