Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна "грубо натякає" і майже шантажує ЄС

Середа, 27 серпня 2003, 13:47
Україна тисне на Євросоюз, заявивши про намір створити Єдиний економічний простір чотирьох держав. Про це пише німецька газета "Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ".

Таку поведінку Києва газета назвала "грубим натяком" на адресу Європейського Союзу – Україна інтенсивно орієнтується на Схід, "озираючись на Брюссель" і намагаючися таким чином домогтися кращого ставлення до себе з боку ЄС.

Варто б перевірити, чи Київ часом не намагається погрозою повернутися на Схід здобути від Європейського Союзу згоду на те, щоб ЄС перейшов уже в осяжному майбутньому на асоційовані взаємини з Україною, а потім прийняв її й повноправним членом, зазначає газета "Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ".

Водночас видання застерігає, що така політика України може викликати негативну реакцію в ЄС.

Було б краще, якби Україна змушувала говорити про себе гучними реформами, зразковим покаранням убивць журналістів чи принаймні нейтралізуванням ворогів вільної преси, пише німецька газета.

Європейський Союз відразу ж зреаґував на нещодавнє схвалення високими політичними діячами України, Білорусі, Казахстану й Росії низки документів, які мають закласти підвалини єдиного економічного простору цих чотирьох держав – зреаґував і попри те, що останніми роками зацікавленість Україною в ЄС значно зменшилася, так що іноді здавалося, що Брюссель уже давно списав Україну через відсутні реформи й брак демократії.

Але принаймні представник Єврокомісії в Брюсселі висловив сумнів у тому, наскільки серйозно Київ прагне залучення до європейських структур, тобто членства в ЄС – через відверто висловлену готовність України інтеґруватися на Схід, нагадує "Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ".

А фахівці в ЄС вказували на несумісності між Договором про партнерство і співпрацю, який Україна уклала з ЄС, та передбачуваною системою договорів про створення Єдиного економічного простору чотирьох держав.

Звичайно, можна спитати, чи не надто довго чекав Брюссель із пропозицією підготованого для України плану дій у складі програми нового сусідства для східних сусідів розширеного ЄС, зауважує автор статті.

"Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ" також зазначає, що після того, як Україна проголосила наміри брати участь у ЄЕП, російська сторона негайно подала конкретні пропозиції ще тіснішого об’єднання, що, як пише видання, збило українців із пантелику.

Як далеко зайшла Москва в намаганні ще тісніше прив’язати до себе Київ цим планом, оцінити ще не можна, вважає автор статті. Він наголошує: відомо, що йдеться вже не лише про зону вільної торгівлі, як того хотіли спершу українці, але також і про взаємне пристосування законодавства в галузі банківництва, тарифів, сфери обслуговування й торгового права.

Радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування