Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Human Rights Watch "наїжджає" на Україну, бо жінок не беруть у вантажники

Середа, 27 серпня 2003, 14:16
В Україні гендерна дискримінація позбавляє жінок можливості знайти роботу, у той час як уряд нічого не робить для боротьби з цим явищем.

Про це говориться в опублікованій у середу 52-сторінковій доповіді Human Rights Watch "Жіноча робота: дискримінація жінок на ринку праці".

Як державні структури, так і приватні компанії у своїх оголошеннях про вакансії регулярно віддають перевагу чоловікам. Жінкам відмовляють у роботі і на підставі даних про родинний стан, а також вимог до віку і зовнішності. Тим часом, державна служба зайнятості потурає дискримінації, говориться в доповіді.

Оголошення про набір на робочі спеціальності, пов'язані з фізичними навантаженнями, а також заявки на управлінські посади середньої і вищої ланки орієнтовані переважно на чоловіків. Більшість "жіночих" вакансій належить до сектору послуг (обслуговуючий персонал і помічники по господарству) і низькооплачуваних виконавчих посад типу секретарів і бухгалтерів. Типовим прикладом може служити така фраза, як "молода жінка від 18 до 30, приваблива зовнішність".

Співбесіди для жінок можуть виявитися безтактними і принизливими. Так, молодим жінкам часто відмовляють у прийомі на роботу під тим приводом, що в їхньому віці саме час заводити дітей. Жінки старші 35 років також стикаються з труднощами, оскільки більшість "жіночих" вакансій (секретарі, няньки й офіціанти) вважаються, як правило, "молодіжними".

"Для українського ринку праці характерний ряд зовсім архаїчних стереотипів про здібності жінок, - говорить Ла-Шон Джефферсон, виконавчий директор відділення Human Rights Watch з прав жінок. - Уряд України не може позиціонувати себе як захисник прав жінок у той час, коли дозволяє брати їх переважно на низькооплачувану і непрестижну роботу".

В інтересах розв'язання проблеми масової дискримінації жінок в області зайнятості в Україні Human Rights Watch закликає український уряд привселюдно засудити дискримінацію жінок на всіх етапах прийому на роботу, внести зміни до законодавства, щоб скасувати гендерну орієнтацію пільг по народженню дітей, а також проводити загальнонаціональні просвітницькі кампанії.

Human Rights Watch також закликала уряд США, Євросоюз і міжнародні організації активніше просувати питання боротьби з дискримінацією в діалозі з українською владою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування