Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПОЛІТРЕФОРМА МЕДВЕДЧУКА-МОРОЗА-СИМОНЕНКА ВИМАГАЄ РЕФЕРЕНДУМУ?

Середа, 27 серпня 2003, 14:51
Обрання президента Верховною Радою можливе тільки після рішення всеукраїнського референдуму, вважає директор Інституту політики, член фракції "Наша Україна" Микола Томенко.

Як зазначив Томенко у поширеному коментарі, ідея обрання президента парламентом, представлена в новому проекті конституційних змін, в разі її реалізації означатиме "докорінну зміну основ державного ладу в країні".

"У разі скасування прямих виборів президента, парламентські вибори стануть ще більш недемократичними і перетворяться на фікцію. Це означатиме нехтування правом людини на обрання своєї влади, та відхід від нинішніх засад конституційного устрою".

"Між тим, відповідно до статті 5 Конституції України право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами", - зазначив Томенко.

Аргументуючи необхідність референдуму, Томенко послався на юридичний аспект проблеми.

"Відповідно до статті 156 Конституції України, законопроект про внесення змін до розділу ІІІ "Вибори. Референдум" після затвердження двома третинами конституційного складу Верховної Ради, "затверджується всеукраїнським референдумом, який призначається президентом України".

За словами Томенка, закріплення непрямих виборів найвищої посадової особи – президента – означатиме "сутнісний перегляд" розділу ІІІ Конституції. "Отже, такі зміни обов‘язково мають бути затверджені на всеукраїнському референдумі".

Також, на думку депутата, своє слово щодо цього має сказати Конституційний Суд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...