Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білоконь протверезить МВС?

Четвер, 28 серпня 2003, 10:00
Відбулася давно обіцяна кадрова перестановка в Міністерстві внутрішніх справ. Міністр Юрій Смірнов, отримавши черговий орден "За заслуги" і ставши його повним кавалером, поступився місцем Миколі Білоконю. В якого поки ордени "За заслуги" III і II ступеня.

За різними джерелами, Смірнов просився у відставку давно, ледь не з кінця весни. У червні "Дзеркало тижня" спрогнозувало запланований відхід відразу після Дня незалежності. Як сказав у середу Кучма, загалом від Смірнова була два рапорти з проханням про відставку.

Що примусило піти міністра, який мав у владі надійний тил в особі родички – Людмили Миколаївни Кучми? Сам "гарант" повідомив, що в зміні міністра "немає політики", а є "суто внутрішні свої проблеми, які пов'язані з діяльністю цього міністерства".

З версій від обізнаних людей доводилося чути таке: щоб не бути звільненим із непотрібним шумом, у відставку краще попроситися самому. А мотив для відставки у Смірнова був серйозний – неадекватна пристрасть до алкогольних напоїв.

Взагалі-то головним претендентом на місце нового міністра після Смірнова вважався Юрій Дагаєв, який помер в липні цього року. Другим номером у списку кандидатів був Білоконь.

Новий глава МВС Микола Білоконь до цього був заступником глави адміністрації президента. Він також керував Головним управлінням АП з судової реформи, діяльності військових формувань і правоохоронних органів. На посаду в адміністрації президента Білоконь прийшов у листопаді 2001.

Серед його ініціатив називають доручення від імені Кучми Міністерству оборони провести засідання Ради нацбезпеки. На яке від Міністерства оборони було потрібно підготувати пропозиції про власне самознищення – про кардинальне скорочення армії, на 150 тисяч військовослужбовців.

І ось зараз Білоконь сам став силовим міністром. Публічний позитив у його приході на цю посаду – його цивільний статус. Однак назвати його таким можна не більш, ніж Марчука. Білоконь – генерал-лейтенант міліції. Остання посада Білоконя у структурі МВС – начальник кіровоградського управління в 1999-2001 роках.

До цього Білоконь у 1994-99 був на керівних постах в Управлінні адміністративної служби міліції МВС. Тут також не обійшлося без алкогольного випаровування. Щоправда, в іншому контексті – у віданні структури Білоконя були, серед іншого, 176 медвитверезників України.

Газета "Ділова столиця" називає Білоконя "рівновіддаленим від політичних груп впливу". Кажуть, серед чиновників найближчі відносини у нього були з Дагаєвим. У той же час експерти називають Білоконя досить навченим апаратній дипломатії. І робочі контакти він здатний встановити з різними політичними силами. Також очевидно, що як заступник глави АП, Білоконь не міг мати конфронтаційних відносин із Медведчуком.

Нове місце роботи зустрічає Білоконя зіпсованим іміджем і укоріненою корупцією. Смірнов увічнив своє перебування на посаді міністра словами про те, що половина журналістів в Україні гине через п'янку, а Гонгадзе випадково убили відморозки. При Смірнові регулярно потрапляли під міліцейські кулаки недоторканні депутати (випадки з Сивковичем, Волинцем, розгін наметового містечка у ніч з 16 на 17 вересня 2002). При Смірнові виплеснулася на поверхню справа "перевертнів" (хоч були вони якраз "орлами" іншого міністра – Кравченка).

"Ділова столиця" прогнозує, що попереду міліцію чекають структурні зміни:

"В'язниці й медвитверезники були виведені з підпорядкування МВС ще за Кравченка. За Смірнова від міліції пішли пожежники. [Зараз] можлива ліквідація міліцейського слідства, яке відповідно до Конституції (разом з прокурорським слідством і іншими) повинно бути зосереджено в одному відомстві - чи то в якомусь Слідчому комітеті, чи то у Національному бюро розслідувань.

У зв'язку з можливим створенням останнього заговорили про доцільність ліквідації міліцейського УБОЗ. І першому, і другому нововведенню в МВС чинять відчайдушний спротив. А тут ще одна загроза, звідки і не чекали – проект перепідпорядкування ОВІРів Держкомітету у справах національностей і міграції".

Крім того, Білоконю треба щось робити з тотальною корумпованістю міліції. Про це вже заговорив Кучма – у зверненні до нації з нагоди Дня незалежності: "На місце рекету часто-густо прийшли здирники, що прикриваються чиновницькими, чи ще гірше – посвідченнями силових структур".

"Люди, які фактично зрадили присязі на вірність Батьківщині, прагнуть перетворитися на покровителів злочинних угруповань. Їх метою є приватизація правоохоронної системи, коли кишенькові правоохоронці за відповідну винагороду допомагають кримінальним псевдо-бізнесменам розправлятися з конкурентами", сказав Кучма.

Кучма додав, що керівництво правоохоронних відомств довгий час говорило про здатність самостійно подолати корупцію. "Цього не сталося, зокрема і тому, що на належному рівні не була забезпечена ефективна координація дій силовиків", - сказав він.

Як вихід із ситуації Кучма запропонував посилити функції Ради нацбезпеки. У таких реаліях і доведеться працювати Білоконю.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
21:06
У новому пакеті зброї для України є ракети ATACMS – ЗМІ
Усі новини...