Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Єдиного економічного простору з'явиться начальник?

Четвер, 28 серпня 2003, 10:54
Прем'єр Росії Михайло Касьянов не виключає, що зі створенням Єдиного економічного простору (ЄЕП) Білорусією, Казахстаном, Україною і Росією ці країни погодяться передати частину своїх повноважень до наднаціонального органу.

"Важливо, що наші країни погоджуються у майбутньому провести єдину зовнішньоекономічну і міграційну політику, що означає, що надалі вони погодяться на передачу частини своїх повноважень до такого органу", - заявив у четвер прем'єр-міністр РФ на засіданні уряду, де розглядається питання про роботу щодо реалізації пропозиції президентів чотирьох країн про створення ЄЕП.

Касьянов підкреслив, що реалізація ідеї створення ЄЕП передбачає поступовий, різношвидкісний і різнорівневий рух, що дозволить, у свою чергу, приєднатися у певний період часу іншим країнам до даного процесу.

На думку прем'єра, можливості приєднання інших країн до ЄЕП будуть залежати від ситуації в їх економіках і відповідності критеріям, які закладені у проекті угоди про створення ЄЕП, яку уряд Росії розглядає у четвер.

На засіданні з доповіддю про хід роботи по реалізації заяви президентів "четвірки" про формування ЄЕП виступить заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Росії Дмитро Сухопаров.

Угода передбачає реалізацію комплексу заходів щодо створення режиму вільної торгівлі й узгодження митних ставок. Крім того, повинно бути уніфіковане законодавство в сфері регулювання переміщення товарів через кордони держав-учасників ЄЕП і спрощені митні процедури.

На першому етапі формування ЄЕП будуть створені передумови для формування митного союзу й єдиного конкурентного середовища, відзначили в Мінекономрозвитку. Повинна бути забезпечена свобода пересування послуг, капіталів і робочої сили з окремими вилученнями.

На другому етапі передбачається формування митного союзу із спільним митним тарифом, скасуванням вилучень на імпорт сільськогосподарської продукції, проведенням єдиної конкурентної політики, скасуванням захисних й антидемпінгових заходів. Планується також сформувати єдиний регулюючий орган ЄЕП, якому будуть передані повноваження у сфері митної, тарифної і конкурентної політики. Буде прийнятий загальний митний кодекс ЄЕП, скоротяться вилучення у сфері пересування послуг, капіталів і робочої сили.

Третій, завершальний, етап формування ЄЕП передбачає скасування митного контролю і митного оформлення на внутрішніх митних кордонах. Повинна бути забезпечена повна свобода пересування послуг, капіталів і робочої сили. Єдиному регулюючому органу у цей період будуть передані повноваження у сфері регулювання природних монополій.

У проекті угоди окремо обумовлюється порядок взаємодії держав-учасників ЄЕП в ході переговорів про вступ до СОТ. У документі зазначено, що формування ЄЕП буде здійснюватися з урахуванням норм і правил СОТ. У разі приєднання однієї з держав-учасників ЄЕП до СОТ раніше інших, вона повинна буде сприяти приєднанню інших учасників "четвірки" до СОТ і при цьому стримуватися від висунення вимог у рамках переговорів про приєднання до СОТ інших країн "четвірки".

На попередньому засіданні групи високого рівня "четвірки" 15 серпня в Астані був узгоджений текст проекту угоди і концепція формування ЄЕП. Сторони домовилися, що угода буде підписана на саміті СНД в Ялті у вересні.

Раніше віце-прем'єр Росії Віктор Христенко заявляв, що ініціатори створення ЄЕП "не ставлять метою підмінити СНД". У той же час він підкреслив, що угода буде відкритою для інших можливих учасників, і в Ялті відбудеться своєрідна презентації ЄЕП. На думку Христенка, на створення ЄЕП "в остаточному вигляді" знадобиться 5-7 років.

Інтерфакс-Україна, РІА "Новини"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...