Адвокати Лазаренка запитають в Азарова, скільки Бакай дав на виборчу кампанію Кучми

Четвер, 28 серпня 2003, 19:28
У середині вересня в Україну з США знову приїдуть адвокати та прокурори у справі Лазаренка. Вони проведуть другу серію допитів українських свідків. Цього разу американські юристи мають намір поспілкуватися під присягою з колишнім і нинішнім керівництвом України. Головний номер у програмі – допит як свідка у справі Лазаренка містера Леоніда Кучми.

Про швидкий приїзд делегації "Українській правді" повідомив захисник українського екс-прем'єра Гарольд Розенталь.

Перед цим в Америці тривають досудові слухання. На одному з них 18 серпня був затверджений перелік питань до українських VIP-свідків.

Як повідомила на суді прокурор Марта Борщ, питання до Кучми і Ко запросила саме українська Генпрокуратура. Мотивація – щоб поважні персони "могли краще підготуватися". Бо минулого разу, коли допитувалися свідки обвинувачення, процес був неорганізованим. Щоб уникнути такого у майбутньому, у Генпрокуратурі вирішили запитати наперед питання.

"Якщо ми будемо знати, що до одного свідка буде 100 питань, а до іншого 3, тоді ми зможемо більш чітко організувати роботу", - логіка українських прокурорів. Нагадаємо, що допити проводяться у приміщенні Генпрокуратури, яка за договором про правову допомогу організує американцям зустрічі з необхідними людьми.

Проте Розенталь вважає, що відомство Піскуна просто намагалося "обмежити коло "неприємних, каверзних та складних питань" для VIP-свідків. А ними, нагадав він, виступають все ті ж Кучма, Гурєєв, Карасик, Пустовойтенко, Азаров, Волков, Бакай, Пінчук, Марчук, Фельдман, Фалькович та інші.

Результатом активного втручання Генпрокуратури стало те, що адвокати всі необхідні питання таки передали. Суддя Мартін Дженкінс їх затвердив. Але тепер ситуації набула несподіваного повороту: ці питання стали "обов'язковими", пояснив Розенталь.

"І тепер вже незалежно від бажання VIP-свідків вони змушені будуть відповідати на дані питання в обов'язковому порядку", - пояснив він. "Ці питання повинні прозвучати на допиті, їх не можна викреслити чи ігнорувати".

Адвокат Лазаренка погодився надати "Українській правді" вибіркові питання з цього списку.

Наприклад, свідок Микола Азаров, віце-прем'єр та міністр фінансів, має відповісти на питання, які стосуються його діяльності у період 1996-97 років, коли він керував Державною податковою адміністрацією.

Це, зокрема:
- прямі знання про податкові декларації, подані паном Кучмою, Марчуком, Волковим, Пінчуком, Пустовойтенком та іншими у період 1996-2000 рік;
- особиста участь у розслідуванні діяльності банку "Слов'янський";
- переслідування Бориса Фельдмана, мотиви цього переслідування та мета;
- знання про перевірку Податкової службою компанії "Нафтогаз України" у 1999 році;
- передача коштів свідком Бакаєм на виборчу компанію президента у 1999 році;
- переказ коштів на рахунки, які контролював Волков, у період виборчої компанії Бакаєм;
- наявність актів перевірки, а також всі розслідування, які проводила Податкова інспекція відносно компанії "Нафтогаз України".

"А також десятки інших питань, про які Азаров має особисті знання стосовно компаній "Єдині енергетичні системи України", "Содружество", "Інтерпайп", "Республіка" та інші", - зазначив Розенталь.

Адвокати захисту під час перехресного допиту мають намір документально підтвердити всі вищеперераховані питання, також пообіцяв адвокат.

Є питання і до свідка Юрія Карасика, теперішнього радника Януковича. Вони охоплюють період його роботи міністром АПК (1997-98) та в "Укрпленоб'єднанні", а саме:
- контракти у 90-х роках з канадськими компаніями по закупці ембріонів;
- відповідність цін стосовно того періоду;
- контракти на закупку племінної великої рогатої худоби за період 1990-96 років,
- ціна закупок,
- особисті знання свідка щодо даних контрактів, особиста участь свідка, або його сім'ї в реалізації даних контрактів, розмір збитків, завданих державі від подібних дій.

"А також питання, які стосуються радгоспу "Науковий", закупки худоби й участь у цих контрактах пана Звягільського, Кучми, Зубця", - також сказав Розенталь.

Не менш цікаві питання є у захисту до свідка Валерія Пустовойтенка, екс-прем'єра, лідера Народно-демократичної партії України, міністра Кабінету міністрів в уряді Лазаренка.

Прокуратура України звинувачує Лазаренка у закупці 6 будинків для Кабінету міністрів України у 1996 році через компанію GHP Corporation, нагадав Розенталь. І у зв'язку з цим у Пустовойтенка захист має намір з'ясувати:
- чи купляв Кабінет міністрів з 1994-96 аналогічні будинки,
- особиста участь свідка у реконструкції та будівництві трьох дач у період 1995-98 рік у селищі Конча-Заспа, завдані витрати на будівництво та реконструкцію, та інші питання стосовно даного будівництва;
- для кого це було призначено і хто сьогодні проживає у цих будинках;
- особиста участь у проектуванні будівництва пана Кучми;
- як часто обговорювалося дане питання з Пустовойтенком;
- порівняльний аналіз вартості 1 м. кв. будинків закуплених через GHP Corporation і трьох дач у Конча-Заспі;
- особисті знання про будівництво резиденції у Азово-Сиваському заповіднику "Бірючий острів";
- вартість даного будівництва та джерела фінансування;
- особисті знання про реконструкцію палацу Україна" і решта 47 питань, які стосуються даного об'єкту;
- особиста участь свідка в комерційних структурах, і членів його сім'ї та багато інших питань.

Про питання, які будуть адресовані президенту Кучмі, пан Розенталь не сказав. Але при цьому додав: "Якщо це цікаво, ми із задоволенням надамо можливість ознайомитися із питаннями до інших, крім цих трьох, свідків".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...