"Рургаз" візьметься виводити газовий консорціум з "глухого кута"

П'ятниця, 29 серпня 2003, 10:15
Президент України Леонід Кучма і глава правління німецького концерну "Рургаз" Буркхард Бергманн обговорили в п'ятницю в Києві хід реалізації домовленостей про створення газотранспортного консорціуму.

Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар глави української держави Олена Громницька, у ході зустрічі Кучма і Бергманн підкреслили зацікавленість двох країн у реалізації цього проекту в тристоронньому форматі відповідно до домовленостей, досягнутих лідерами України, Німеччини і Росії в червні минулого року.

За словами прес-секретаря, Бергманн із задоволенням констатував особисту увагу глав України і Німеччини до питання створення газотранспортного консорціуму.

"Німеччина приділяє велику увагу цьому проекту. Для нас це важливий проект, і ми розглядаємо Україну як вагомий енергетичний ланцюг між Росією і Західною Європою", - передала його слова Громницька.

У посольстві ФРН в Україні зустріч оцінили як "хорошу розмову, у якій була підтверджена мета досягти тристороннього співробітництва".

Як повідомили в посольстві, у ході зустрічі констатувалося, що з метою створення надійної бази для тристороннього співробітництва існує необхідність у додатковому часі для з'ясування двосторонніх питань між Україною і Росією.

Як заявив віце-прем'єр України Віталій Гайдук за підсумками зборів учасників консорціуму 26 серпня, для початку переговорів з Німеччиною групі високого рівня необхідно ще два місяці. В даний час, за його словами, продовжуються консультації з німецькою стороною.

Востаннє глава "Рургазу" приїжджав до Києва у 1995 році. Цього разу його робочий візит відбувся відразу після засідання Ради "Міжнародного консорціуму з управління і розвитку українськими газопроводами", повідомляє "Німецька хвиля".

Очолювали консультації віце-прем'єри України та Росії Віталій Гайдук і Віктор Христенко, які заявили, що проект необхідно доробити, і що формальні угоди можуть бути укладені не раніше 1 грудня.

Коментуючи питання відсутності на цих переговорах третьої сторони – "Рургазу" - експерт Центру Разумкова Володимир Саприкін відзначив, що Росія й Україна, які "ведуть переговори у форматі 2-х", "розуміють, що Німеччина присутня". "Тобто, вони вже автоматично закладають пропозиції. Проте Німеччина детально не знає цих пропозицій. І погодиться чи ні – це питання", - вважає експерт.

Саприкін додав, що реалізація консорціуму все більше відходить від плану, нагадавши про ідею з будівництвом нового газопроводу і залученням країн Середньої Азії. Експерт також насторожений появою в ЗМІ натяків на "концесію" і робить висновок, що консорціум зайшов у глухий кут.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...