Євросоюз пропонує Україні не членство, а свій... ЄЕП

П'ятниця, 29 серпня 2003, 11:15
Європейський Союз готовий у стосунках із Україною вести переговори не про асоційоване членство, а вступ до європейського спільного економічного простору. Про це заявив радіо "Свобода" речник Європейської комісії Дієго де Охеда.

Саме асоційованого членства в ЄС, як повідомив днями український МЗС, має намір домагатися Україна на найближчому саміті "Україна-ЄС" у жовтні.

Однак, як зазначив Дієго де Охеда, статусу асоційованого члена в ЄС узагалі не існує. "Ми зараз не маємо такої категорії. Є члени Європейського Союзу, і є кандидати на членство. Україна зараз не є кандидатом, і ми не думаємо, що на нинішньому етапі було б корисно відчиняти двері для нової хвилі кандидатів".

Водночас представник Єврокомісії повідомив, що ЄС готова співпрацювати з Києвом для "повного використання Україною переваг європейського спільного ринку".

"Ми подали Україні дуже чітку пропозицію, як одній із країн-сусідів, зробити рішучі кроки до того, щоб разом із нами скористатися перевагами європейського спільного ринку, який би залучив і Україну, і сусідні країни".

Речник Єврокомісії пояснив, що для досягнення цієї мети ЄС має впевнитися, що Україна зробила всі необхідні для цього зміни законодавства й домоглася гармонізованих з ЄС стандартів. "Також необхідно зміцнити верховенство закону і отримати ґарантії, що Україна має достатню політичну волю для політичної реформи й економічної реформи".

"Необхідно здійснити низку дуже складних і нелегких законодавчих і економічних змін".

"Коли ж це станеться, ми зможемо зробити дуже швидкий поступ до повної участі України в європейському спільному ринку", - додав речник Єврокомісії.

Дієго де Охеда також сказав, що в ЄС із Україною "дуже стабільний комплекс відносин, є угода про партнерство і співпрацю, і ці стосунки змінюватися не будуть".

Читайте також:

УКРАЇНА ПРОСИТЬ ЄС ПРО АСОЦІЙОВАНЕ ЧЛЕНСТВО

Щоб стати в 2008 членом ЄС, Україна обіцяє нормальні вибори і візи з Росією

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News